Klid v zaměstnání v době krize? Jedině s pojištěním odpovědnosti!

Přidat na Seznam.cz

Pandemie koronaviru ohrožuje nejen zdraví nás všech, ale vnesla také nejistotu do zaměstnání. Mimořádná opatření totiž zvýšila míru nezaměstnanosti, větší propouštění se navíc očekává začátkem příštího roku. To zaměstnancům na klidu jistě nepřidá, dobré je proto všem možným nehodám a neopatrnostem v práci předcházet tak, aby zaměstnavatel nepropustil v první řadě právě vás. Současně je dobré se krýt vhodným pojištěním, které případné škody zaměstnavateli uhradí.

Klid v případě nepříjemností

Komu by se někdy v práci nestala malá nehoda? Zatímco některé končí zcela banálně, jiné mohou způsobit zaměstnavateli velké škody. Jak tyto nehody řešit ke spokojenosti obou stran? Zaměstnanec by měl mít předně sjednané pojištění odpovědnosti zaměstnance a nespoléhat se na to, že se mu nikdy nic špatného v práci nestane. Může to být totiž jen jeden letmý dotyk, který způsobí, že shodíte v práci drahý přístroj, který se rozbije, nebo vylijete kávu do nového notebooku.

Škody do výše 4,5násobku hrubého výdělku

Vzhledem k tomu, že zaměstnanec zodpovídá za škodu způsobenou do maximální výše 4,5násobku hrubého průměrného výdělku, jedná se o poměrně vysoké částky. Splácet tolik peněz v době krize jistě není dobré, tím spíše, když pojištění stojí několik stovek měsíčně. U ERGO pojišťovny lze sjednat pojištění dokonce ve 3 variantách, s ohledem na sjednané pracovní úkoly se zaměstnavatelem. Varianta standard je pro běžné zaměstnance, naopak tarify řidič a řidič plus pro ty, kteří používají služební vozidla.

S maximálním limitem spoluúčasti

Výhodou pojištění odpovědnosti v zaměstnání je výhoda maximální spoluúčasti 5 000 Kč, spoluúčast je vždy součástí této pojistky, a maximálního limitu 500 tisíc korun. Už z tohoto důvodu je výhodná varianta řidič plus pro zaměstnance, kteří používají služební automobil pro osobní účely se souhlasem zaměstnavatele. Ale pozor!!! V těchto případech nesmí dojít ke škodě pod vlivem omamných a psychotropních látek a po požití alkoholu.