Měnový fond zhoršil odhad růstu japonské ekonomiky

Přidat na Seznam.cz

TOKIO. Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil odhad růstu japonské ekonomiky v tomto roce a vyzval japonskou vládu na realizaci takové fiskální politiky, která přispěje k podpoře růstu hospodářství v nejbližším období.

Podle MMF by japonská ekonomika měla letos dosáhnout růstu na úrovni 0,8%. To znamená mírné zhoršení původní prognózy, která počítala s růstem o 0,9%.

V příštím roce očekává fond další zpomalení růstu na 0,5%. Důvodem je i nadále slabá externí poptávka, která je pro japonskou ekonomiku klíčová.

Míra inflace by podle MMF měla pokračovat v mírném zrychlování. I nadále však bude podle fondu setrvávat pod inflačním cílem centrální banky. Ten je stanoven na 2%.

MMF zároveň dodal, že i v případě nejnovější prognózy jsou tu stále nemalé rizika. Mezi ně patří prudší než očekávané zpomalení růstu světové ekonomiky, zvýšení nejistoty, zda zvýšení rizik pro finanční stabilitu.

Centrální banka by měla pokračovat ve své uvolněné měnové politice, zároveň však musí najít způsob, jak zmírnit nepříznivé důsledky této politiky na finanční instituce, dodal fond.

Zároveň je třeba, aby i vláda učinila kroky ve fiskální oblasti na podporu krátkodobého růstu.

V dlouhodobějším horizontu MMF vyzval na další zvyšování daně z obratu, kterou v říjnu zvýšily z 8% na 10%.

Do roku 2030 by se podle MMF měla zvýšit na 15% a do roku 2050 na 20%, což by Japonsku mělo pomoci získat potřebné finance na zabezpečení stárnoucí populace.