Nejbohatší Evropan rozšiřuje své impérium, kupuje klenotnictví Tiffany za 16 miliard dolarů

Přidat na Seznam.cz

Pod koncern LVMH patří značky jako Louis Vuitton, Bulgari, Dior, Tag Heuer, Chaumet či Hublot.

Francouzský výrobce luxusního zboží LVMH, jehož vlastníkem je nejbohatší Evropan Bernard Arnault, rozšíří své impérium. Zhruba po měsíci jednání a úpravách nabídky se dohodl na akvizici americké klenotnické firmy Tiffany.

Stalo se tak poté, co svou nabídku znovu navýšil. Současná hodnota nabídky LVMH tak dosáhla více než 16 miliard dolarů.

Koncern LVMH, pod který patří značky jako Louis Vuitton, Bulgari, Dior, Tag Heuer, Chaumet zda Hublot v pondělí oznámil, že kupuje Tiffany za 16,2 miliardy dolarů (14,65 miliardy eur) v hotovosti.

Největší akvizice v historii LVMH

K dohodě došlo poté, co LVMH zvýšil svou nabídku na 135 dolarů za akcii Tiffany oproti 130 dolarů za akcii nabídnutým koncem minulého týdne.

Francouzská společnost dodala, že s dokončením akvizice, která je největší v její historii, počítá zhruba v polovině příštího roku.

Nejnovější a konečná nabídka představuje 7,5-procentní prémii oproti páteční (22. 11.) uzavírací hodnotě akcií Tiffany a více než 50procentní prémii v porovnání s hodnotou akcií americké firmy před říjnovým podáním první nabídky na její převzetí.

Poslední velkou akvizicí bylo Bulgari.

Arnaulta koncern LVMH uvažoval o koupi Tiffany už delší dobu.

Předchozí velkou akvizicí LVMH byla koupě italské firmy Bulgari v roce 2011 za 3,7 miliardy eur. V té době to byla největší akvizice desetiletí v tomto odvětví.

Kontrakt LVMH a Tiffany zlepší pozici francouzského koncernu na trhu s klenoty, jakož i přístup k americkým zákazníkům. Pro firmu Tiffany, kterou proslavil i film z počátku 60. let minulého století Snídaně u Tiffanyho, je to zase šance zlepšit svou finanční pozici, protože co se týče růstu tržeb, v posledních letech za konkurencí zaostává.