18 kilometrů dlouhá jeskyně: Býčí skála

Přidat na Seznam.cz

Pro pořádné dobrodružství nepotřebujete procestovat svět. Navštivte Býčí skálu, která zde stojí už od pravěku! Toto místo se nachází v Moravském krasu a spolu s Barovou jeskyní a Rudickým propadáním je součástí druhého nejdelšího jeskynního systému u nás. Celková délka těchto jeskyň je neuvěřitelných 18 kilometrů!

Historie

Vstupní část jeskyně navštěvovali už naši předci v paleolitu a nejinak tomu bylo i ve starověku, kdy jeskyni navštívili (nejen) kmeny Slovanů. První zmínka je ale až z roku 1663 od M. A. Vigsela. Pamětní deska jeskyně pak připomíná datum 7. září 1804, kdy jeskyni navštívil František I. za doprovodu Marie Terezie.

Jméno jeskyně

Roku 1867 zde Jindřich Wankel prováděl vykopávky a objevil zde sídliště z paleolitu. Jen o dva roky později zde bratranci Felklovi objevili sošku bronzového býčka. Podle objevených koster zvířat i lidí, smrtících nástrojů, a dalších předmětů se soudí, že v období pravěku zde lidé prováděli náboženské obřady a rituály.

Věděli jste?

Prostory jeskyně, ale i její okolí jsou oblíbené nejen turisty, ale i filmaři. Roku 2011 se zde natáčel Sněžný drak, o čtyři roky později také pohádka Korunní princ.

zdroj: byciskala, kudyznudy, rogelli