Basilej je jedno z nejbezpečnějších evropských měst, kde můžete narazit na pohyblivé sochy

Přidat na Seznam.cz

Na křižovatce francouzských, německých a švýcarských hranic v severozápadním Švýcarsku se nachází městečko Basilej s živou kulturní scénou zahrnující spoustu zajímavých muzeí, uměleckých galerií, několik operních domů a divadel. Pokud se do této země rozhodnete vydat, máme pro vás seznam věcí, které byste měli v Basileji podniknout.

Ačkoliv je Basilej poměrně malým městem, bude vám stačit pár dní na to, abyste ho prozkoumali, uvádí web NomadicMatt. Můžete si zde vychutnat rozmanitou kuchyni, splavit řeku Rýn nebo strávit čas procházkou historickým centrem města. Ve Starém městě najdete nekonečné množství extravagantních katedrál, krásných fontán a historických budov a to včetně velkolepé radnice. Basilej je skvělým místem, kde se můžete toulat a jen tak se ztratit v úzkých uličkách a narazit na skrytá náměstí nebo objevit části starých městských hradeb včetně tří bran, které zůstaly stát.

Co dalšího zde můžete podniknout?

Nakupujte na náměstí Marktplatz

Basilejský farmářský trh Stadt Markt se koná každý den před radnicí, nádhernou 500 let starou budovou s červenou fasádou zdobenou freskami. Vyplatí se vstát o něco dříve a nakoupit místní čerstvé produkty, sýry, květiny a speciality na piknik nebo na pozdější vaření v hostelu.

Párty během Basler Fasnacht

Tento festival je obdobou karnevalu a trvá tři dny a noci, začíná ve čtyři hodiny ráno v pondělí po Popeleční středě. Čeká na vás nekonečné množství jídla, hudby a průvodů. Denní aktivity jsou zábavné, ale největší párty se konají po 23. hodině.

Basilejský veletrh Herbstmesse

Basilejský podzimní jarmark se koná na 10 náměstích po dobu 2 týdnů a zahrnuje atrakce, stánky řemeslníků, střelnice a spoustu jídla. Na většinu zábavných atrakcí se vydejte na náměstí Messeplatz, na náměstí Barfüsserplatz najdete dobroty jako mässmogge, což jsou cukrové bonbony plněné lískovými pralinkami a rahmtäfeli neboli švýcarský mléčný fondán. Na náměstí Münsterplatz ve Starém Městě se pak nachází jedno z největších ruských kol v Evropě.

Prohlédněte si radnici

Přibližně 500 let stará radnice v Basileji je nádherná renesanční budova. Její červená fasáda s krásnými freskami činí z budovy ústřední bod oblasti a na náměstí před ní se koná každodenní trh. Dodnes slouží jako vládní budova. Prohlídky v délce 30 minut se konají každou sobotu v 16:30 v angličtině a provedou vás budovou a seznámí vás s politickou historií regionu i s tím, jak vypadá současná politika.

Navštivte Tinguelyho muzeum

Toto muzeum, otevřené v roce 1996, představuje kinetické sochařské stroje Jeana Tinguelyho, švýcarského umělce známého tvorbou „metamechanických soch“, což jsou umělecké sochy, které se pohybují. Tinguely se narodil v roce 1925 a byl průkopníkem ve svém uměleckém oboru. V tomto muzeu je spousta podivných soch, například Méta-Malevitch, černá dřevěná krabice, která vypadá jako dekonstruované hodiny.

Švýcarsko je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě a Basilej není výjimkou. Je to velmi bezpečné město a násilné trestné činy i drobné krádeže jsou zde velmi vzácné. Rozhodnete se do tohoto městečka zavítat také?

Zdroj: nomadicmatt.com, Youtube