Dávné Delfy: Místo plné záhad a tajemství

Přidat na Seznam.cz

Delfy, město v Řecku, které i dnes můžete navštívit, skrývá mnoho záhad z minulosti. Podíváte se tam?

Delfy jako světoznámá věštírna

Historie tohoto města sahá až do mykénského období, tedy do let 1600 až 1000 př. n. l. Následně zde vznikl kult boha Apollona, který se do Delf dostal poprvé jako delfín.

Nejslavnější období Delf ale sahá až mezi 8-6 století př. n. l. Tehdy se zde vystavěly věštírny, které navštěvovali poutníci i panovníci z celého světa. Má se také jednat o střet světa. Podle báje vypustil Zeus dva orli, kteří se rozletěli každý na odlišnou stranu. Tam, kde se střetli, položil Zeus kámen, a označil toto místo jako střed světa.

Kam se podívat?

Nejčastěji navštěvovaným místem je právě věštírna, ktera dosud stojí na hornaté oblasti. Celé město je od roku 1987 součástí UNESCO, a nepochybně vás upoutají i pozůstakty Apollonova chrámu, nebo stadion, který měl až 7000 míst, a kde se pořádaly hry podobné olympiádě. Nakonec musíme zmínit stále stojící divadlo, které pojmulo až 5000 diváků.

Naleziště a muzeum

Delfy jsou hotovým rájem archologů. Díky četným nálezům zde můžete navštívit i muzeum, které ty nejzajímavější exponáty vystavuje veřejnosti. Mezi nimi je například socha vozataje, která byla vytvořena během Pýthijských her v roce 478 př. n. l., nebo trojice žen, které sloužily jako podpora trojnožky pro bájnou Pýthii, Apollonovu kněžku.

zdroj: reckosvetadily, irozhlas, turistika