Drákulův hrad v Rumunsku. Zavítejte do Brašova poblíž

Přidat na Seznam.cz

Brašov se nachází v historickém regionu Transylvánie, který je obklopen Karpatami. Díky své poloze v centru země je město již dlouho centrem obchodních a kulturních aktivit a zároveň je to jedno z nejzachovalejších měst v Rumunsku. Má zábavné bary a neuvěřitelné restaurace, má úžasné náměstí, procházkové středověké hradby a nachází se nedaleko slavného Drákulova hradu.

Kdy jet do Brašova

Nejlepší dobou pro návštěvu Brašova je období od června do srpna, radí web NomadicMatt. Teploty se pohybují kolem 30 °C a prší jen zřídka. Jedná se o turisticky nejrušnější měsíce v roce, což je v Brašově znát, protože se jedná o oblíbenou destinaci. Pokud se chystáte na návštěvu v létě, rezervujte si ubytování s předstihem. Skvělým obdobím pro návštěvu jsou i konec dubna až května a září až října. Vyhnete se tak davům a nebudete se potit vedrem, pokud náhodou vyrazíte na túru.

5 nejlepších věcí, které stojí za to podniknout.

Drákulův hrad Bran

Bran údajně inspiroval irského spisovatele Brama Stokera, a tak z něj udělal Drákulův hrad. Není sice jasné, zda Stoker o hradu vůbec věděl, a ještě méně pravděpodobné je, že by na něj Vlad císař alias Drákula někdy vkročil, přesto je to zábavné místo k návštěvě. Návštěvníci si mohou projít místnosti věnované nejslavnějšímu transylvánskému hraběti a prohlédnout si čajovnu královny Marie.

Projděte se po Piata Sfatului

Piata Sfatului neboli Náměstí Rady je tržiště pod širým nebem, které lemují malebné budovy z 18. a 19. století. Od roku 1364 je centrálním tržištěm a je okouzlujícím místem, kde si můžete dát drink a pozorovat lidi. Uprostřed náměstí stojí dům Rady z 15. století, v němž dnes sídlí Muzeum historie Brašovské župy, a kousek od náměstí se nachází Černý kostel ze 14. století.

Vydejte se na horu Tampa

Tato hora, která se tyčí nad Brašovem, je skvělým místem pro rychlou túru, pokud se chcete pokochat výhledem na město. Na hoře je také velký nápis podobný bílému nápisu „Hollywood“ v Los Angeles, až na to, že na tomto je napsáno „Brasov“. Výšlap je sice docela snadný a zabere méně než hodinu, ale na vrchol se můžete nechat vyvézt i lanovkou.

Navštivte pevnost Rasnov

Tuto pevnost na vrcholu kopce postavili ve 13. století křižáci, aby chránili okolní vesnice před nájezdy zvenčí. Byla koncipována jako útočiště v době napadení nebo obléhání a svým způsobem byla vlastní obcí s desítkami domů, školou, kaplí a dalšími budovami. Dnes můžete uvnitř navštívit muzeum a prohlédnout si kostru pohřbenou pod skleněnou podlahou, ukrytou za starobylými zdmi. Vnitřní prostory připomínají bludiště s několika dřevěnými žebříky, které je spojují, a několika „tajnými chodbami“.

Prohlédněte si Černý kostel

Černý kostel, rumunsky Biserica Neagra, postavený ve 14. století, je největším gotickým kostelem v Rumunsku. Jeho název je údajně odvozen od škod způsobených velkým požárem v roce 1689, kdy plameny a kouř zčernaly jeho zdi. Udržovaný interiér je působivý, s kazatelnou ze 17. století, oltářem z 15. století a jedněmi z největších varhan ve východní Evropě.

Brašov nabízí spoustu dalších zajímavých lokací, které stojí za to navštívit. Pokud ale nevíte kudy kam, doufáme, že vám tento průvodce pomůže při rozhodování, zda toto město navštívit.

Zdroj: nomadicmatt.com, Youtube