Eiffelova věž: Už dávno tu neměla stát, málem ji prodali do šrotu, a dnes je největší chloubou Francie

Přidat na Seznam.cz

Eiffelova věž je jednou z nejvyšších staveb světa a je zde už od roku 1889. Věděli jste ale, že už tu dávno neměla být?

Gustav Eiffel

Konstruktérem této věže byl Gustav Eiffel, po němž je také pojmenována. S její stavbou začal už v roce 1887, o dva roky později byla představena světu u příležitosti 100. výročí Velké francouzské revoluce. Dodnes je pod věží busta Gustava Eiffela, jako vzpomínka na toho, kdo věž postavil. Kromě něj je také po celém obvodu balkonu v prvním patře další památka na ty, kteří se na stavbě podíleli. Konkrétně je zde 72 jmen vědců a inženýrů, kteří, díky svým teoretickým i praktickým znalostem, přispěli vědě, a tím i stavbě této věže.

Už měla být pryč

Když byla Eiffelova věž poprvé představea světu, bylo v roce 1889 rozhodnuto, že zde bue stát pouze dvacet let, tedy do roku 1909. Francouzští obyvatelé navíc stavbu přímo nesnášeli, protože byla výrazná, a tzv. „jako pěst na oko“. V této souvislosti se zde proslavila i naše země, konkrétně díky Viktoru Lustigovi, který se věž pokusil hned dvakrát prodat do šrotu.

Navzdory neoblíbenosti zpočátku je dnes Eiffelova věž chloubou celé Francie, o čemž svědčí nejen množství návštěvníků.

Věděli jste?

Až do roku 1930 byla Eiffelova věž nejvyšší stavbou světa, dokud ji Chrysler Building nepřevýšil. Dnes měří 324 metrů, ovšem údajně může, vlivem vysokých teplot, kolísat její výška až o 18 centimetrů.

A co vy? Už jste navštívili zemi zamilovaných?

zdroj: webarchive, toureiffel, structurae