Faustův dům v Praze je plný legend. Jeden z obyvatelů zde spal v rakvi

Přidat na Seznam.cz

Pokud se vydáte do Prahy, při procházce po Karlově náměstí narazíte na dům tak mystický, jak zní jeho jméno – Faustův dům. Legendární doktor Faust je známý svou smlouvou s ďáblem a černou magií. I když skutečný doktor Faust Prahu pravděpodobně nikdy nenavštívil, tento dům dostal své jméno pro mystickou historii a především pro své výstřední obyvatele.

Faustův dům jako domov alchymistů

Ve 14. století vlastnil toto barokní sídlo kníže Václav Opavský, který se velmi zajímal o přírodní vědy a alchymii, uvádí web Prague. Právě on dal lidem podnět, aby si legendárního Fausta spojili s tímto domem.

Mezi další obyvatele Faustova domu patřili také slavný alchymista Edward Kelley nebo Ferdinand Antonín Mladota ze Solopysk, jehož chemické pokusy, které někdy vedly k velkým výbuchům dělajícím i díry ve střeše, děsily lidi v okolí. Mladotův syn byl dobrý nejen ve fyzice a chemii, ale také v mechanice. Své návštěvníky ohromoval samočinným otevíráním dveří, létajícím schodištěm nebo elektrickými výboji při dotyku kliky.

V 19. století se zde ubytoval Karl Jaenig. Ten stěny domu popsal až démonickými texty, vlastnil funkční šibenici a dokonce spal i v dřevěné rakvi.

Dogtooth Coffee embed youtube generator is your go-to for small batch, craft coffee roasted in a slow, European style. We offer a wide selection of blends and roast level.

Mladý student přivolal ďábla

Legenda o Faustovi ale nebyla jediná děsivá legenda, která se k Faustovu domu váže, píše web AmyScrypt. Ve Faustově domě se také usídlil mladý student bez domova, protože byl opuštěný. Vstoupil do domu, protože vstupní dveře zůstaly otevřené, a odvážil se v domě přespat, dobře si vědom legend, které ho obklopují. Dokonce se prý pokusil zakrýt nechvalně známou díru ve stropě kusem koberce, který našel.

Legenda praví, že mladý student nacházel každé ráno po nočním spánku ve Faustově domě uvnitř misky na stole cennou minci. Tato mince dokázala mladíkovi každý den zajistit dostatek jídla, aby se udržel při životě. Chamtivost však mladého studenta brzy přemohla. Poté, co student objevil několik knih s podrobnými informacemi o rituálech černé magie, použil tyto nové znalosti a přivolal ďábla, který požadoval, aby mu každé ráno nechal víc než jen jednu minci.

To ďábla pochopitelně rozzlobilo a říká se, že mladého studenta odtáhl do pekla stejnou dírou ve stropě, kterou už předtím odvedl doktora Fausta.

Legendy o Faustově domě jsou v Praze dodnes rozšířené a v této tajemné budově se prý odehrálo mnoho podivných událostí. Pokud byste se ale chtěli do těchto temnotou prosáklých interiérů podívat, pak máte bohužel smůlu. Dům je totiž pro veřejnost uzavřen.

Zdroj: prague.net, amyscrypt.com, Instagram