Granada je španělské multikulturní město, které byste na svých cestách Španělskem neměli vynechat

Přidat na Seznam.cz

Granada je město s bohatou historií a velkolepou architekturou, které nabízí směsici kultur a vlivů sahajících až k Římanům a Maurům. Střetává se zde kultura, umění a architektura severní Afriky a Evropy, což z Granady dělá jedno z nejzajímavějších a nejjedinečnějších španělských měst.

Kdy zavítat do Granady?

Granada leží ve vyšší nadmořské výšce než jiná andaluská města, jako je Malaga nebo Sevilla, takže zde není takové horko, píše magazín NomadicMatt. Nejteplejšími měsíci jsou červenec a srpen, kdy teploty dosahují až 35 °C. V této době je město nejživější a koná se zde spousta akcí a aktivit. Nejlepší doba na návštěvu města je květen nebo červen. Tehdy je mnoho městských zahrad v plném květu.

Co ve městě podniknout?

Prozkoumejte pohoří Sierra Nevada

Jedná se o jedno z nejvyšších pohoří v Evropě, které dosahuje výšky 3 478 metrů. Místo lze prozkoumat jako jednodenní výlet, ale lepší je výlet s přenocováním. V létě jsou zde trasy pro krátké, středně dlouhé i dlouhé túry, zatímco v zimě si můžete zalyžovat. Mezi nejoblíbenější stezky patří Caharros de Monachil (středně náročná), Caharros Rio Monachil (lehká) a Smyčka tří mostů (náročná).

Navštivte palác Alhambra

Alhambra je palác zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO a pevnost ze 13. století. Je to jeden z nejlépe zachovaných historických islámských paláců, který postavili Maurové na troskách římské pevnosti. Stavbu zahájil v roce 1238 Muhammad I. Ibn al-Ahmar, zakladatel granadského emirátu. V té době oblast okupovali Maurové. Islámská architektura a umělecká díla sem každoročně přilákají více než 2 miliony turistů, takže je dobré si vstupenku koupit předem.

Vyfoťte se na Paseo de los Tristes

Chcete-li mít fantastický výhled na Alhambru, projděte se po cestě Paseo de los Tristes, která leží podél řeky Darro. Svůj název, což znamená „Průchod truchlících“, dostala cesta kvůli pohřebním průvodům, které tudy dříve procházely, ale dnes je oblíbeným místem k fotografování.

Obdivujte granadskou katedrálu

Granadská katedrála má ohromující bílo-zlatý interiér, který odráží historickou moc a bohatství španělského království. Katedrála byla postavena za vlády královny Isabely v 16. století a je příkladem španělského renesančního stylu. Původní návrh byl gotický, ale krátce po zahájení stavby se změnil.

Podívejte se na Casa del Chapiz

Tato dvě sídla ze 16. století tvoří jeden obrovský komplex. Komplex budov postavených v maurském architektonickém stylu zahrnuje knihovnu a centrální nádvoří se zahradou. Od roku 1932 je budova využívána jako škola pro arabská studia. Stejně jako mnoho dalších míst v Granadě je to další skvělé místo, odkud se vám naskytne jedinečný výhled na Alhambru v dálce.

Vychutnejte si koupel v hammamu

V Granadě se nachází několik hammamů. Jedná se o moderní lázně zrekonstruované ve stylu starobylých maurských lázní, které byly kdysi v Granadě běžné. Mezi nejoblíbenější patří Hammam Al Andalus a Al-Haram Hammam.

Navštivte El Bañuelo

Jedná se o starobylé maurské lázně, které byly zachovány a přeměněny na muzeum. El Bañuelo leží na úpatí Alhambry a byl součástí soukromého domu. Zřícenina pochází z 11. století a pyšní se osmiúhelníkovými a hvězdicovými světlíky, které vrhají kolem budovy složité světelné obrazce. Až do 16. století sloužila jako lázně a byla důležitým kulturním centrem ze společenských i náboženských důvodů.

Ve městě toho lze podniknout daleko více, tato populární místa si zamilovala naše redakce. Napadá vás ještě něco, co v Granadě podniknout? Podělte se s námi do komentářů.

Zdroj: nomadicmatt.com, Youtube