Hrad Houska: Obyčejná památka? Nebo brána do pekel?

Přidat na Seznam.cz

Hrad Houska skrývá víc, než jen historické kamenné zdi. Jedná se snad o pravou bránu do pekel?

Historie hradu

Tato gotická kulturní památka, která byla později přestavěna na renesanční, zde stojí už od vlády Přemysla Otakara II., tedy od 13. století, a dodnes patří k jeho nejlépe dochovaným hradům. Podle jiných zdrojů měla ale celá výstavba začít mnohem dříve. Konkrétně v 9. století, kdy zakladatelem měl být otec svaté Ludmily, Slavibor. Ten chtěl hrad postavit na samotném vrchu, když ale uviděl okolní krajinu, rozhodl se jinak. Okolí původního místa mělo být naprosto bez vody, silnic, nevedla zde žádná stezka, a místo vypadalo tak opuštěně, jako by zde nikdy nikdo nebyl.

Jméno hradu

Hrad se tedy začal stavět níž a první hradiště daroval vévoda svému synovi, Houskovi. Podle pověsti ale jednoho dne skála, kde hradiště stálo, pukla, a začali z ní vystupovat démoni. Kraj byl cítit sírou a hradiště se stalo opuštěným až do doby, kdy ho Přemysl Otakar II. přebudoval.

Pověst

Ona puklina, která se ve skále objevila, měla být jakousi studnou, díky které se na svět dostávali zvlí duchové a démoni. Z tohoto důvodu začali lidé puklinu zasypávat kamením. Otvor ve skále se ovšem vždy objevil znovu, a tak bylo rozhodnuto, že se na něj položí kamenné desky a vystaví se zde trojcípá kaple. Ta stojí dodnes, přibližně 400 metrů od samotného hradu Houska. V jeho okolí se také nachází „Čertův kámen“, kde údajně čert, nesoucí tlustého sedláka, odpočíval. Na kameni mají být dodnes patrné otisky řetězu i kopyt. Zajímavý je také hrad samotný, protože obrana, kterou je vybaven, pravděpodobně nechrání obyvatele před nebezpečím venku, ale venkovní obyvatele před nebezpečím z hradu.

Věříte této pověsti? A troufáte si toto místo navštívit?

zdroj: hradhouska, hrady, novinky