Hřbitov bláznů, to je opravdu hororové místo odpočinku

Přidat na Seznam.cz

Jste nadšenci do hororů? A nechcete procestovat zrovna celý svět, abyste viděli zajímavá a zároveň strašidelná místa? Pak navštivte hřbitov bláznů! Opravdu hororové místo, které vám nažene strach!

Bohnický hřbitov

Bohnický hřbitov, kterému dnes nikdo neřekne jinak, než „hřbitov bláznů“, byl postaven už v roce 1909. Jen dva dny po jeho otevření, tedy 14. 9. 1909, zde byl pochován první zesnulý, a to chlapec, který zemřel v pouhých 11 letech. Hřbitov měl také vlastní kapli a márnici, a dokonce i mohylu, která byla postavena na památku vojáků, kteří zemřeli v ústavu Bohnice. Zajímavé je, že mnozí z těchto vojáků pomáhali tento ústav stavět.

Leží ladem

Už od 60. let minulého století hřbitov nikdo nespravuje. Více jak 4 000 hrobů tak leží ladem, porůstají trávou, mechem a břečťanem. V těchto hrobech ovšem neodpočívají pouze pacienti, kteří v ústavu zemřeli, ale také mnoho ošetřovatelů, sester, úředníků i dělníků.

Za zmínku stojí ale především dva hroby, a to hrob Gavrila Principa, vraha, který zabil v roce 1914 Františka Ferdinanda d’Este, tedy následníka rakousko-uherského trůnu a jeho ženu, a hrob četaře Pavlíčka. Tento muž se v léčebně roku 1960 oběsil, a údajně se mělo jednat o vraha Otýlie Vranské.

Atmosféra jako nikde

Podle návštěvníků hřbitova je zde tak negativní atmosféra, jakou jinde v Česku nenajdete. Každý rok se zde pohřbívalo až 80 pacientů, kteří byli pochováni do rakví, které jim, v rámci terapie, vyráběli jejich vlastní „spoluchovanci“. Jelikož ale hřbitov není nijak velký, často se stávalo, že pro ušetření místa bylo pochováno více těl hromadně, a to až do tří vrstev. Není proto divu, že procházka po tomto hřbitově nažene husí kůži každému!

zdroj: bohnice, novinky, idnes