Isaan je jednou z nejméně navštěvovaných částí Thajska. Přesto se ale chlubí několika ukrytými poklady

Přidat na Seznam.cz

Isaan je nejvenkovštější oblast v celém Thajsku, kterou cestovatelé jednoduše projíždějí cestou do Laosu nebo ji zcela vynechávají ve prospěch míst, jako je Pai, Chiang Mai nebo ostrovy na jihu. Pokud se chcete vyhnout turistům, pak vyrazte právě sem.

Vítejte v Isaanu

Isaan je země farem a vesnic, architektonicky neokázalých měst a kořeněného a chutného jídla, uvádí magazín NomadicMatt. Je to jedno z těch míst, kde můžete sejít z cesty a poznat, jak doopravdy vypadá život v Thajsku. Kam se ale v této oblasti vydat?

Korat

Korat je největší a nejbohatší město v regionu a nachází se zde i velká univerzita. Stejně jako většina thajských měst postrádá skutečně inspirující architekturu, ale má spoustu krásných chrámů, včetně Wat Ban Rai a Wat Phayap. Když už budete ve městě, zajděte si do Yellow Pumpkin do skvělé kavárny, ubytujte se v Tokyo Mansion a najíst se můžete ve stánku s polévkou na rohu ulic Buarong a Suranaree Rds.

Phimai

Tato historická zřícenina byla postavena kolem 11. a 12. století Khmery, když ovládali tuto oblast. Krásné a málo navštěvované místo nabízí centrální chrám obklopený několika miniaturními stavbami a čtvercovou obří zdí. K chrámu se dostanete přes most naga, přes rozpadající se zeď a přes pole. Komplex vzbuzuje úctu, jakmile se k němu přiblížíte, a hodně připomíná Angkor Vat, ale bez davů lidí.

Nong Khai

Město Nong Khai  je většinou zastávkou pro turisty přijíždějící do Laosu a zpět. Jsou tu úžasné obchody s jídlem a kavárnami jako je Macky’s Riverside Kitchen nebo Cake at Toey’s, plavby po řece Mekong a skvělé trhy. Nachází se zde i sochařský park Sala Kaew Ku, který nechal v roce 1978 postavit duchovní vůdce Bunleua Sulilat a jsou zde k vidění jsou stovky soch všech tvarů a velikostí.

Ubon Ratchathani

Není tu moc co dělat, takže je to dobré místo k odpočinku. Můžete navštívit některý z buddhistických chrámů jako jsou Wat Tai Prachao Yai Ong Tue a Wat Thung Si Muang, navštívit slavný noční trh nebo překvapivě detailně propracované národní muzeum a povečeřet na řece. Víc aktivit zde ale nenajdete.

Prasat Ta Muan

Mezi městy Korat a Surin se nachází Prasat Ta Muan, historické místo sestávající ze dvou velkých chrámů postavených Khmery v 11. století. Nachází se zde ruiny, které jako kdyby vypadly z filmu Indiana Jonese a je tu i velká svatyně Buddhy a několik stok, kde se lidé při rituálech očišťovali. Největším zážitkem je však výhled do okolí. Naskytne se vám zde široký výhled na kopce a farmy v okolí.

Historický park Phu Phra Bat

Phu Phra Bat je národní archeologický park se starobylými kamennými domy a skalními útvary. Po krásné vyhlídkové jízdě dorazíte do parku, kde se můžete projít lesem a prohlédnout si skalní umění. Účel této oblasti je pro historiky i archeology stále záhadou, ale předpokládá se, že 3000 let staré skalní útvary vznikly původně říční erozí a později byly upraveny náboženskými skupinami.

Zdroj: nomadicmatt.com, Youtube