Krásný lom Amerika skrývá děsivou pověst

Přidat na Seznam.cz

Lom Amerika je velmi oblíbeným místem turistů. Součástí lomu je ale i děsivý příběh německého vojáka.

Velká a Malá Amerika

Velká Amerika, přezdívaná jako „Český Grand Canyon“, je asi 800 metrů dlouhý a až 100 metrů hluboký zatopený lom. Malá Amerika je o něco menší, oba lomy jsou vzájemně propojeny štolami. Ty se už léta nepoužívají, avšak i přes zákazy vstupu jsou často navštěvovány turisty, kteří sem chodí i kvůli koupání v křišťálově čisté vodě. Nebezpečí úrazu je ale to nejmenší, co vás, podle místních, může potkat.

Hans Hagen

Pověst tohoto místa je spojována s německým vojákem, Hansem Hagenem. Ten se měl v těchto prostorách schovat v období druhé světové války. Schovaný před lidmi, v cizím území a bez jídla se voják uchýlil do komplexu štol. Těžko soudit, co jedl, jak trávil dny, nebo nad čím přemýšlel, ovšem podle pověstí ho brzy dohnalo šílenství. Někteří tamní dobrodruzi, kteří se v té době pohybovali v jeho okolí, prý údajně přišli o své batohy s jídlem a oblečením, jiní přišli dokonce i o vlastní život.

Dodnes se praví legenda o tom, že pokud zavoláte jméno vojáka, přilákáte ho a zaútočí na vás.

Legenda nebo pravdivý příběh?

Pověst pokračuje tak, že legenda o Hagenovi byla podporována někým, kdo se v těchto prostorách sám skrýval. Schovaný snad před zákonem, snad před lidmi, začal tento člověk podporovat Hagenovu pověst. Údajně měl však on sám najít kostru vojáka v uniformě wehrmachtu, spolu s pistolí, granátem a samopalem.

Věříte této pověsti? A odvážíte se zavolat na vojáka?

zdroj: kudyznudy, turistka, lomyamerika