Magická jeskyně na pražském Petříně je místo plné fantasy umění. Říší Argondií vás provede dokonce autor obrazů Reon Argondian

Přidat na Seznam.cz

Magická jeskyně na pražském Petříně byla zpřístupněna veřejnosti v roce 2005. V třípatrovém domě, který umělec jménem Reon Argondian s pomocí mnoha originálních soch a nákladu sádry a barev proměnil v jeskynní muzeum své imaginární říše zvané Argondia, se nachází asi 80 obrazů.

Kdo byl Reon Argondian?

Narodil se 21. července 1948 v Praze a jmenoval se Jan Zahradník. Tehdejší komunistické vedení mu nedovolilo studovat výtvarné umění, a tak se šel učit na hrnčíře, uvádí web Reon. Své první olejomalby namaloval v 11 letech, v 17 letech vytvořil své první obrazy založené na imaginárním snovém světě. Koncem srpna 1968 odjíždí do Itálie sbírat zkušenosti do hrnčířské dílny Ceramica C. Morelli v Bellarii (Rimini). V Itálii tráví volný čas malováním a vystavuje své první obrazy. Pak ho jeho čeští přátelé zavolají do Švýcarska, a mladý umělec se vydává za nimi.

Mladý Reon a svatý Kryštof

Ve dvaceti letech se rozhodne věnovat studiu, které mu bylo dříve odpíráno. Velké štěstí ho přivádí do vily u Lucernského jezera – pracoviště uměleckého restaurátora Georgese Eckerta, který si mladého umělce bere pod svá křídla. Tam začíná nejintenzivnější vzdělávání, kdy mladý malíř zkoumá techniku starých mistrů. Mezi obrazy, které restauroval, je i Svatý Kryštof od Hieronyma Bosche. V této době také dochází k prvnímu pojetí Reona a jeho snové země Argondia.

Na jaře 1969 odchází Reon do izolace, aby se soustředil na své první intenzivní malířské období, které vyvrcholí jeho první veřejnou výstavou v září, jež vyvolá skutečný zájem a mnoho nabídek ke koupi.

Koncem roku 1969 přijímá v doprovodu svého nového manažera pozvání do vysoce ceněné „Galerie de Monte Carlo“ v Palais du Scala. Zde navazuje kontakty s vyšší společností a mediální ohlas jeho díla mu otevírá nové dveře a získává pozvání do galerií v Bruselu.

Magická jeskyně Reona Argondiana

Kousek pod vrcholem Petřína stojí dům porostlý břečťanem, jehož zdi zdobí masky a vchod střeží démonickým pohledem chrlič. Pokud podlehnete zvědavosti a odvážíte se dovnitř, získáte zcela mimořádný umělecký zážitek v úžasné galerii plné fantaskních obrazů a soch ve stylu l’art visionnaire. Reon Argondian vytvořil vlastní fiktivní, fantastickou zemi – Argondii – a jeho díla vás tam zvou. Vytváří intuitivní obrazy, do nichž zapojuje prvky mýtů a legend. Jeho obrazy zachycují vhled do hemžícího se světa plného podivných tvorů, mikrokosmu rostlin ožívajících s lidskou tváří a rozkvétajícího světa rostlin, protkaného paprsky světla. Obrazy využívají renesanční techniku, kterou si Reon osvojil v mládí jako umělecký restaurátor starých mistrů. Kouzelná jeskyně je nejen galerií obrazů, ale i jedinečným uměleckým dílem sama o sobě. Navíc je i skvělým místem, kde můžete posedět a vychutnat si některý z nápojů.

Otevírací doba

Magická jeskyně je otevřena denně od 14.00 do 19.00 hodin. Pokud jsou dveře zavřené, zazvonit můžete na zvonek na levé straně dveří a zcela jistě vám přijde někdo otevřít. A pokud budete čekat dlouho, buďte i přesto trpěliví. Otevřít vám přijde sám Reon.

Zdroj: reon.cz, Youtube