Město Bergen je srdce norských fjordů. Pokud se jej rozhodnete navštívit, buďte připraveni na déšť

Přidat na Seznam.cz

Bergen se vyznačuje nádhernou přírodou, bohatým kulturním dědictvím a prosperujícím námořním, vzdělávacím, mediálním a turistickým průmyslem. V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o životě v norském Bergenu nebo o jeho návštěvě.

Kde leží Bergen v Norsku?

Bergen se nachází na západním pobřeží Norska mezi městy Trondheim a Stavanger, uvádí web LifeInNorway. Od Osla je vzdálen asi 300 kilometrů vzdušnou čarou přes skandinávské hory. Bergen je hlavním městem Vestlandu, kraje, který zahrnuje bývalé kraje Hordaland a Sogn og Fjordane. Ty se v roce 2020 v rámci norské regionální reorganizace sloučily do Vestlandu. Bergen je také známý jako brána ke slavným norským fjordům, a také se mu přezdívá Srdce norských fjordů. Několik nejznámějších norských fjordů včetně Sognefjordu a Hardangerfjordu se nachází v okruhu několika hodin jízdy od města.

Život v Bergenu

Mezi 288 000 obyvateli Bergenu žijí desítky tisíc lidí narozených v zahraničí. Předpokládá se, že celkový počet obyvatel do roku 2030 vzroste na 301 200 a do roku 2050 na 323 799. Největší jednotlivá skupina obyvatel narozených v zahraničí pochází z Polska, a to přibližně 6 800 osob. Dále zde žijí skupiny 1 500 až 2 250 osob z Litvy, Somálska, Iráku, Německa a Eritreje.

Stejně jako ve všech norských městech je hlavním zaměstnavatelem veřejný sektor. Získání zaměstnání v tomto sektoru však zpravidla vyžaduje dobrou znalost norštiny, což je něco, co vám zabere mnoho měsíců, ne-li let.

Dalšími důležitými odvětvími v Bergenu jsou média a námořní průmysl. Přístav Bergen je nejdůležitějším námořním uzlem na západním pobřeží a je jednou z nejoblíbenějších výletních destinací v severní Evropě. Významným zaměstnavatelem, zejména zahraničních výzkumných pracovníků, je také Bergenská univerzita a související výzkumné ústavy. Univerzita zaměstnává více než 4 200 pedagogů a zaměstnanců a přibližně polovina promujících lékařů pochází ze zemí mimo Norsko.

Pamětihodnosti Bergenu

Ať už jste novými obyvateli Bergenu, nebo jste turisté, pamětihodnosti Bergenu jsou důležitým prostředkem k poznání města. Věděli jste ale, že barevné obchody v Bergenu byly po staletí hnacím motorem ekonomiky Bergenu? Nyní jsou dokonce součástí světového dědictví UNESCO.

Hora Fløyen

Bergen je známý svým hornatým okolím. Nejznámější z nich je Fløyen. Není zdaleka největší, ale je nejlépe dostupný díky lanovce Fløibanen, která spojuje Fløyen s centrem Bergenu.

Rybí trh v Bergenu

Rybí trh v Bergenu je již od raného středověku důležitým místem setkávání rybářů, obchodníků a nakupujících. Dnes se ve velké kryté hale nachází celoroční rybí trh a restaurace, zatímco venku jsou po většinu roku otevřeny stánky.

Kostel Fantoft Stave

Tento dřevěný kostel, přestavěný v tradičním stylu po požáru v roce 1992, je nádhernou ukázkou architektury ze dřeva. Kostel byl postaven někdy kolem roku 1150, původní kostel ve skutečnosti stál ve Fortunu v Sognu. Aby se zabránilo jeho zničení, byl kostel v roce 1883 po částech přemístěn na současné místo.

Modrý kámen

Modrý kámen, socha umělce Asbjørna Andresena, je výchozím místem setkávání mnoha lidí v centru Bergenu. Tato šikmá betonová skulptura, umístěná na náměstí Kong Olav Vs plass u hotelu Norge, je pokryta deskami z modrého brazilského kamene sodalitu.

Mezi další klíčové bergenské památky patří hora Ulriken a pevnost Bergenhus. Pokud se sem rozhodnete vydat, není žádným velkým tajemstvím, že Bergen je jedním z nejvlhčích měst v Evropě. Je tedy dobré předem počítat s dešťem, a proto to mějte na paměti, když plánujete, jakou obuv si na den obujete.

Zdroj: lifeinnorway.net, Youtube