Petrovy kameny jsou zajímavým skalním útvarem v Česku, kde údajně čarodějnice pořádaly své sabaty

Přidat na Seznam.cz

Petrovy kameny je skalnatý vrch na pomezí slezské a moravské části země, který se nachází v Jeseníkách, druhém nejvyšším pohoří České republiky. Toto místo je opředeno také několika legendami, na jejichž motivy byl natočen i film Kladivo na čarodějnice.

Oblíbená turistická atrakce

Petrovy kameny, oblíbená turistická atrakce, jsou známé především jako unikátní ekosystém s několika vzácnými druhy rostlin včetně dvou endemických druhů, ale také jako místo s velmi temnou historií, uvádí web Steemit. Podle staré legendy býval kopec ve středověku místem, kde se scházely čarodějnice. Nedaleko tohoto místa se nachází zámek Velké Losiny, kde se konaly kruté čarodějnické procesy. Zjistilo se, že na zámku bylo zabito nejméně 56 žen obviněných z čarodějnictví, z nichž mnohé se údajně scházely na Petrových kamenech.

Dnes má místo statut chráněné přírodní rezervace a přístup ke kamenům na vrcholu kopce je zakázán, ale v jeho těsné blízkosti se nachází několik skvělých lyžařských sjezdovek.

Proč se místu říká Petrovy kameny?

Spoustu lidí ale také zajímá, proč se místu říká zrovna Petrovy kameny. Existuje jedna legenda, která vypráví o kovářovi jménem Petr, do kterého se zamilovala dcera správce sovineckého panství. Jak to ale tak bývá, její otec lásce nepřál, a tak nechal Petra uvěznit. Ještě než se tak stalo, o otcových plánech se dozvěděla jeho dcera, která se svým milým jedné noci tajně uprchla.

Netrvalo to ale dlouho a zamilovaný pár pronásledovala otcova družina. Milence prchající v lese, zahnala hrozivá bouře do vřesu u skály na Vysoké holi, kde noc přečkali. Když se druhý den vyčasilo a po pronásledovatelích nebylo nikde ani vidu, ani slechu, Petr se svou milou pokračovali dál v cestě. Brzy se ocitli za hranicemi panství, kde se také usadili a žili spolu šťastně až do smrti.

Pokémon Shuffle is a freemium puzzle video game developed by Genius Sonority and published by Nintendo and The Pokémon embed youtube generator for the Nintendo 3DS.

Kladivo na čarodějnice

Film sleduje osud žebračky Schuchové, která při přijímaní schovala svou hostii v šátku. Později se přiznala faráři Schmidtovi, že ji chtěla dát porodní bábě Groerové, aby uzdravila svou nemocnou krávu. Mladý kněz ji prohlásí za čarodějnici a přesvědčí šumperskou hraběnku De Galle, aby povolala inkvizitora Bobliga z Edelstadtu. Ten pomocí mučení a výhrůžek donutí ženy vypovídat o svých setkáních s ďáblem a naučit se nazpaměť lži, které si vymyslel pro inkviziční tribunál. Boblig ale obviní z čarodějnictví i bohaté měšťany, a tak se chce zmocnit jejich majetku.

Film byl zrežírován na motivy knihy Kladivo na čarodějnice Václava Kaplického z roku 1963 a dodnes patří k nejoblíbenějším historickým románům české literatury.

Zdroj: steemit.com, Instagram, autorský článek