Pokud chcete poznat Edinburgh, pak nezapomeňte navštívit Edinburský hrad nebo Artušovo sedlo

Přidat na Seznam.cz

Chcete navštívit úchvatné hlavní město Skotska? V Edinburghu můžete podniknout spoustu zajímavých aktivit. Díky úžasné architektuře, nekonečným klikatým uličkám a úchvatnému hradu na spící sopce si toto město nelze zamilovat!

Kdy navštívit Edinburgh?

Teoreticky je pro návštěvu Edinburghu vhodná jakákoli doba, píše magazín MyAdventureAcrossTheWorld. Vždy je tu totiž co dělat. Je tu festival, který můžete navštívit, zajímavá výstava v muzeu atd. Hlavním problémem při návštěvě Edinburghu může být počasí. Bez ohledu na roční období vás může potkat slunce, déšť, vítr a kdovíco ještě.

Co stojí ale ve městě opravdu za návštěvu?

Prozkoumejte Edinburský hrad

Hrad, který se tyčí na vrcholu Castle Rock a shlíží na město, by měl být na vašem seznamu míst, která v Edinburghu musíte navštívit. Na Edinburském hradě se nacházejí významné skotské artefakty, například nejstarší korunovační klenot ve Velké Británii, a Kámen osudu, starobylý symbol skotské monarchie, uvádí magazín VisitScotland. Prohlédněte si také rozlehlý hradní areál, vydejte se na prohlídku s průvodcem a správcem hradu nebo si poslechněte audioprůvodce, který je k dispozici v osmi jazycích.

Národní muzeum Skotska

Skotsko je známé nepředvídatelným počasím, a pokud vás náhodou zastihne déšť, možná budete přemýšlet, co v Edinburghu dělat. Navštivte Skotské národní muzeum, jednu z nejlepších krytých atrakcí v Edinburghu, kde je vstup zdarma! K vidění je zde více než 20 000 unikátních artefaktů.

Výstup na Artušovo sedlo a procházka parkem Holyrood

Snad jedním z nejznámějších míst v Edinburghu je Arthur’s Seat neboli Artušovo sedlo, které se nachází v parku Holyrood. Tato starobylá sopka se nachází 251 metrů nad mořem a nabízí 360stupňový výhled na Edinburgh a Lothians. Můžete si prohlédnout středověké pozůstatky kaple svatého Antonína nebo nakrmit kachny a labutě na jezeře Duddingston Loch. K dispozici je řada stezek a tras vhodných pro všechny, včetně stezky k jezeru St Margaret’s Loch, která je přístupná pro vozíčkáře i kočárky.

Camera Obscura a Svět iluzí

Tato špičková atrakce v Edinburghu je zábavou pro celou rodinu. Čeká vás pět pater interaktivních kuriozit a iluzí, které můžete prozkoumat, takže se ztratíte v záhadném zrcadlovém bludišti nebo se pokusíte udržet rovnováhu ve vzrušujícím vírovém tunelu.

Hrad Lauriston a zahrady

V okolí Edinburghu se nachází spousta zajímavostí, které jsou mimo ruch centra města. Hrad Lauriston a zahrady jsou ideálním místem pro všechny, kdo v Edinburghu hledají kousek skotské historie a také klid a pohodu. Při prohlídce působivých edwardiánských interiérů hradu se vraťte v čase a nenechte si ujít každodenní prohlídku s průvodcem, během níž se dozvíte více o jeho fascinující historii.

Ohromující kolekce whisky Diageo Claive Vidiz

Žádný výlet na Královskou míli není úplný bez návštěvy Scotch Whisky Experience, kde si můžete dát skleničku kvalitní skotské whisky. Tato atrakce nabízí celou řadu zážitků, které budou vyhovovat jak těm, kteří se sem vydají poprvé, tak milovníkům whisky. Prohlédněte si virtuální palírnu a seznamte se s procesem destilace, poté objevte umění míchání whisky při smyslové prezentaci s průvodcem.

Scottův památník v Princes Street Gardens

Scottův památník byl postaven v roce 1832 na památku úmrtí jednoho z nejoblíbenějších skotských spisovatelů, sira Waltera Scotta, a zdobí ho řezby postav z jeho románů. Gotická věž stojí na východním konci Princes Street Gardens a je největším památníkem spisovatele na světě, neboť měří něco přes 60 metrů. Vystoupejte po 287 schodech na vrchol, odkud je krásný výhled na město, a navštivte muzejní místnost uvnitř památníku, kde je umístěna výstava o Scottově životě a díle.

Pokud nemáte rádi výšky, ve městě se najde několik dalších zajímavých lokací, které stojí za návštěvu. Přesto doufáme, že vás náš průvodce inspiroval k návštěvě tohoto krásného a architektonicky zajímavého města.

Zdroj: visitscotland.com, myadventureacrosstheworld.com, Youtube