The Murder House ze seriálu American Horror Story je skutečný. Na svém místě stojí od roku 1910. Postrašil i současné majitele

Přidat na Seznam.cz

The Murder House je skutečný dům v Los Angeles, který se ve skutečnosti jmenuje Rosenheim Mansion. Dům se šesti lůžky a šesti koupelnami byl v roce 1999 prohlášen za historickou a kulturní památku. Populární se stal díky seriálu American Horror Story.

Je Vražedný dům z American Horror Story skutečný?

Ano, je! Skutečné sídlo, ve kterém se natáčela první série American Horror Story, se skutečně jmenuje Rosenheim Mansion a nachází se v Los Angeles v Kalifornii v oblasti Arlington Heights. Byl postaven v roce 1902 architektem Alfredem Rosenheimem, jedním z předních losangeleských architektů počátku 20. století. Rosenheim byl velmi významným architektem, který navrhl mnoho palácových domů pro bohaté obyvatele města. Sídlo si postavil jako svou soukromou rezidenci v Country Club Parku a stavba údajně trvala pět let.

Jeden z nejlepších domů v Los Angeles

Sídlo je postaveno z italských cihel a drahých dřevin od afrického dubu po peruánský mahagon a navzdory své pověsti je opravdu krásné. Uvnitř to vypadá přesně tak, jak to vidíme v seriálu, s vitrážemi Tiffany a olovnatým sklem, italským cihlovým zdivem, obložením z peruánského mahagonu, katedrálním tanečním sálem, který byl kdysi kaplí, s vysokými stropy a obrovským sklepem.

Murder House se stal místem novodobé právní bitvy

V roce 2018 současní majitelé Rosenheimova sídla – doktor Ernst von Schwarts a jeho žena Angela, zažalovali předchozí majitele i realitní makléře za to, že zamlčeli, že dům sloužil k natáčení velmi sledovaného hororového seriálu. Manželé von Schwartovi se však ve skutečnosti neobávali možného strašení, ale spíše počtu fanoušků, kteří chtěli nahlédnout do nechvalně proslulého domu hrůzy. Manželé ale nakonec přijali status nemovitosti jako popkulturní památky.

Na Halloween v roce 2020 dokonce (nakrátko) otevřeli jeho „dveře“ veřejnosti a nabídli virtuální prohlídky vražedného domu American Horror Story. Součástí virtuální akce, která trvala 24 hodin, byla i bílá čarodějnice, odborník na upíry, halloweenský historik a skutečný exorcista.

Je dům skutečně strašidelný?

Když se herce Evena Peterse, který v seriálu hrál Tatea Langdona, zeptali, jak dům vypadá ve skutečnosti, řekl:

„Je to děsivé. Je to skutečný dům v L. A., který je starý a strašidelný a ve skutečnosti je k němu připojena kaple. Celá ta atmosféra je tam opravdu děsivá. Slyšeli jsme nějaké zvuky a střelbu, ale to se dá v třípatrovém domě s podkrovím očekávat. Je to prostě strašidelný dům. Nikdy, nikdy bych v tom domě nechtěl bydlet.“

A majitelé domu s tím zřejmě souhlasí. Angela a její manžel začali od první noci v novém domově slýchat nevysvětlitelné zvuky, přičemž je v jednu hodinu ráno budilo obrovské bouchání.

„Bylo to, jako by se právě propadl strop, a pak se ozval takový divný táhlý zvuk, který byl strašně hlasitý,“ řekla Angela. „Okamžitě nás to oba probudilo. Podívali jsme se na sebe a říkali si: Co to bylo?“.

Hlasité bouchání pokračovalo celou noc, což přimělo majitele zavolat policii. Policisté nemovitost prohlédli, ale zdroj hlasitých zvuků nenašli. Hovořilo se také o zjevení, které straší v Rosenheimově sídle. A zdá se, že se s ním seznámil i Angelin manžel, dokonce cítil, jak mu poklepává na rameno. Jednalo se o stín podivné ženy, který se ale rychle vypařil.

Ve skutečném domě sice straší, ale na rozdíl od populárního seriálu, v něm nedošlo k žádné vraždě.

Zdroj: fancypantshomes.com