Trochu zvláštní lov: Bomena je tradice, která umožňuje mužům lovit neprovdané ženy. Pokud je ale muž se ženou přistižen, čeká ho trest

Přidat na Seznam.cz

Najít si stálého partnera, se kterým chcete strávit celý život a případně si ho i vzít, není lehký úkol. Tedy alespoň ve většině státech světa. Ve východních částech himálajského království to ale mají podstatně jednodušší – stačí, když vás v posteli přistihnou a už se chystá svatba!

Námluvy ve vesnicích východního a středního Bhútánu

Bhútán je nejméně antropologicky prozkoumaná oblast východního Himálaje. Z našeho pohledu jsou vztahy, které tamní lidé budují, nepochopitelné, protože zatímco muž si vybírá, se kterou ženou zrovna stráví noc, žena na výběr nemá. Ženy jsou údajně vystavovány porušování domovní svobody, znásilňování a nuceným svazkům.

V těchto komunitách se drží zvyk zvaný Bomena, což je bhútánská tradice, která umožňuje mužům jít do domu neprovdané ženy, aby s ní strávili noc. Pro někoho to zní možná i romanticky, dokud nezjistíte, co vše to znamená. Nikdo se totiž neprovdané ženy neptá, zda smí vejít do jejího domu, ani zda s mužem chce strávit noc. V podstatě bychom u nás řekli, že se muž může vloupat do domu dívky a naprosto beztrestně ji znásilnit.

I takový lov má ale háček

Muži tak mohou strávit mnoho nocí tím, že obcházejí domy, “loví” mladé dívky a užívají si mládí. I pro muže platí ale nějaká pravidla. Mohou si sice obcházet dívky jak se jim zachce, ale pokud jsou s děvčetem přistiženi, čeká je trest. Tresty mohou být hned dva – dočasným a krátkodobým trestem je pomoc při práci dívčině otci, druhým trestem, který je na celý život, je povinnost si děvče vzít.

zdroj: Scoop Whoop, studie, Dorji Penjore