Zapomeňte na Amsterdam. Utrecht je podceňované město, které nabízí podobnou atmosféru a unikátní umělecké projekty

Přidat na Seznam.cz

Utrecht se nachází 45 minut jižně od Amsterdamu a je podceňovaným nizozemským městem, které se pomalu ale jistě těší čím dál větší oblibě. Toto město je jako miniaturní Amsterdam. Má podobný design a atmosféru a má tu obrovskou výhodu, že zde nenarazíte na davy lidí.

Kdy se vydat do Utrechtu

Jak radí web NomadicMatt, nejoblíbenější doba pro návštěvu Utrechtu je od července do srpna. Počasí se pohybuje kolem 23 °C a koná se zde spousta akcí a aktivit. I když je ve městě rušno, není zdaleka tak přeplněné jako Amsterdam. Celkově zde nikdy není příliš extrémní počasí a ideální je také návštěva v období mimo sezónu. Je zde méně lidí a ceny jsou na jaře i na podzim o něco nižší.

Co v Utrechtu podniknout?

Návštěva parku Lepelenburg

Park Lepelenburg je relaxační park nedaleko centra Utrechtu. Pochází z 19. století a je součástí rozlehlého parku Zocherpark. Místní obyvatelé sem v létě chodí lenošit a pořádat pikniky a grilování. Po celý rok se zde také koná spousta akcí, včetně divadelních představení a živé hudby.

Prohlédněte si Rietveld-Schröderhuis

Tento malý domek je památkou zapsanou na seznamu UNESCO. V roce 1924 ho postavil slavný nizozemský designér Gerrit Rietveld. Rietveld dům postavil na základě principů De Stijl, jedinečného uměleckého hnutí, které vzniklo v roce 1917. Je to jedna z mála skutečných staveb De Stijl na světě. V celém domě je spousta červené, modré a žluté barvy.

Domkerk

Centrem Utrechtu je katedrála svatého Martina, známá také jako Domkerk. Tato gotická katedrála pochází ze 14. století, ale církevní stavby na tomto místě stály již od 1. století. Stavba budovy trvala 266 let, ale kvůli nedostatku finančních prostředků nebyla nikdy dokončena. Loď kostela byla zničena při bouři v roce 1674, ale chór a věž stále stojí a prostor mezi nimi se stal dnešním náměstím.

Pobavte se na Starém kanálu

Hlavní část města je soustředěna v blízkosti Oudegrachtu neboli „Starého kanálu“. Spojuje řeky Kromme Rijn a Vecht a je to hlavní kanál ve městě. Podél jeho okraje se nacházejí nejrůznější obchody a restaurace. Ve 12. století si obyvatelé Utrechtu vyhloubili tunely od přístavu k domům u kanálu, což vedlo k jeho vrstevnaté konstrukci dvojitého přístavu.

Navštivte Železniční muzeum

Železniční muzeum se nachází uvnitř jednoho ze starých městských nádraží. Muzeum je mimořádně poučné a interaktivní a je v něm vystavena celá řada starých vlaků, modelů vlaků, ručních vozů, drezín a uměleckých děl. Můžete se svézt důlním výtahem, prohlédnout si první holandskou parní lokomotivu a sledovat herce, kteří ve velkém sále hrají scénky o Orient Expressu.

Prozkoumejte hrad de Haar

Jedná se vlastně o největší a nejluxusnější nizozemský zámek, který představuje bohatou historii a umění, jež kdysi patřilo bohaté rodině Van Zuylenů. Je to středověká pevnost s věžemi, příkopy, valy a padacími mosty. V areálu se nachází krásné parky a zahrady, které si můžete prohlédnout, a také malá kaple.

Jestli patříte mezi cestovatele, kteří preferují klidnější místa, pak Utrecht rozhodně stojí za návštěvu. A pokud jste už toto město navštívilo, co vás zde fascinovalo nejvíce?

Zdroj: nomadicmatt.com, Youtube