Velikonoční ostrov se pyšní obrovskými kamennými hlavami, které stojí za návštěvu!

Přidat na Seznam.cz

Velikonoční ostrov je znám každému, kdo chce procestovat svět. Charakteristické jsou zde kamenné hlavy, které mají obrovské rozměry a které zde stojí už řadu let. Proč tam jsou a kdo je postavil?

Velikonoční ostrov se nachází v tichém oceánu, jen malý kousek od Jižní Ameriky. Tento ostrov obývá pouhých pár tisíc obyvatel, a kromě „Velikonočního ostrova“ nese také jména jako Mata-ki-Te-rangi, nebo Hiti Ai Rangi, tedy „Oči, které hledí do nebes“ a „Kraj nebes“.

Moai

Moai jsou výše zmiňované sochy, které z tohoto ostrova dělají světoznámé místo. Zajímavé je, že když se na místo pojedete podívat, uvidíte jen hlavu, případně část krku. Faktem ale je, že zbytek těla, všetně rukou a nohou, je zasypaný hluboko v zemi. Liší se také jejich rozměry, ty nejmenší sochy měří jen něco málo přes metr, naopak ty největší dosahují téměř deseti metrů! Proč zde sochy stojí, jaký mají význam, nebo kdo přesně je vytvořil, se zřejmě nikdy nedozvíme, ovšem zajímavé je i jejich stáří.

Kdo a kdy?

Kdo tyto sochy vytvořil, nevíme jistě. Jisté je ovšem to, že sochy jsou starší než se někteří vědci domnívali. Na sochách jsou totiž vyobrazené tzv. petroglyfy, což jsou obrazy, které pravěcí lidé tesali do skal a kamenů. Názory se ovšem rozcházejí, protože někteří odborníci si myslí, že byly sochy postaveny okolo roku 1100, jiní kolem roku 1500 či 1650.

zdroj: osel, journals, denik, explorerwebs