Abú Simbel je starověká egyptská památka stávající ze dvou chrámů. V minulosti měl demonstrovat egyptskou majestátnost, dnes je na seznamu UNESCO

Přidat na Seznam.cz

Nejvelkolepější z památek postavených Ramsesem II., Abú Simbel, je dokonalým příkladem ambicí vlády tohoto faraona a zároveň vzorovou ukázkou úspěchů moderního inženýrství. Celý chrámový komplex byl přemístěn z původního místa a po částech přenesen na současné místo mezinárodním týmem UNESCO, který pracoval proti proudu času, aby jej uchránil před zatopením Asuánskou vysokou přehradou v 60. letech 20. století.

O chrámech v Abú Simbelu

Říká se, že stavba tohoto chrámu začala v roce 1264 před naším letopočtem a trvala 20 let. Jeho stavba tedy trvala opravdu dlouho. Jiný název tohoto chrámu zní“ Ramsesův chrám“. Jedná se o šest skalních chrámů, které byly postaveny Núbií za vlády Ramsese II. Hlavním záměrem tohoto panovníka bylo zavést na tomto místě status egyptského náboženství.

Velký chrám v Abú Simbelu je zasvěcen bohům Amon-Ra, Ra-Harakhti a Ptahovi, ale byl také postaven k demonstraci moci egyptské říše a k věčné oslavě Ramsese II. Malý chrám je zasvěcen královně Nefertari, milované a oblíbené manželce Ramsese II (měl osm manželek a v závislosti na prameni až 200 dětí).

Časem byly chrámy zapomenuty a pomalu zasypány pískem. V roce 1813 je znovu objevil Jean-Louis Burckhardt, který nalezl horní vlys Velkého chrámu. O čtyři roky později se Giovannimu Battistovi Belzonimu podařilo odstranit část písku a najít vchod do chrámu. Jakmile byl písek odstraněn, stal se tento komplex turistickým cílem, který přitahoval návštěvníky ještě na konci 19. století.

Seznam věcí, které můžete dělat v chrámu Abú Simbel – Prozkoumejte chrámový komplex Abú Simbel

Jakmile dorazíte na místo, je nutné projít celý chrámový komplex. Nachází se zde úžasné sochy a sousoší, které můžete při putování po chrámu projít. K dispozici jsou také k vidění některé starobylé ruiny.

Vydejte se na autobusový výlet ke skalním chrámům

Z Asuánu jezdí dostatek autobusů se střídavým proudem, které pořádají pravidelné zájezdy do chrámů Abú Simbel. Pokud máte zájem, můžete se k nim připojit. Autobusy se vydávají na cestu brzy ráno. Autobus vás zaveze také ke dvěma skalním chrámům, které se nacházejí na břehu jezera Nassar. Cestujícím je k dispozici zdarma destilovaná voda.

Pronájem kola a vlastní průzkum oblasti

Pokud si přejete, můžete se také rozhodnout pro pronájem kol, která jsou v Asuánu k dispozici. Pronájmem individuální turistiky máte naprostou volnost a můžete vyrazit kamkoli. Může to zabrat nějaký čas navíc, ale je jen čistě na vás, kam se vydáte. Každopádně výlet do Abú Simbelu na kole si opravdu užijete.

Světelná a zvuková show

Nenechte si ujít úžasnou světelnou a zvukovou show. Tato show vám jasně uvede celý příběh chrámu včetně příběhu Ramsese II. Celá atmosféra se okamžitě změní a vy si budete připadat, jako byste se ocitli v tomto období. Nenechte si proto tuto příležitost ujít. Laserová show se koná pravidelně a je úžasná po všech stránkách.

Prozkoumejte interiéry

Uvnitř chrámu je k vidění mnoho věcí. Je zde dostatek soch a sousoší z dávných dob, které je třeba navštívit. Nezapomeňte také objevit komplex zapsaný na seznamu UNESCO. Z těchto míst můžete navíc načerpat spoustu informací. Najměte si průvodce a dozvíte se více o historii dvou chrámů a také o Ramsesovi II, který tento komplex postavil ve 13. století před naším letopočtem.

Dejte si kávu a chutnou snídani v kavárně Tuya Café

Pokud hledáte možnost, jak se nasnídat a kde se nejlépe nasnídat, pak je nejlepší zajít do kavárny Tuya Café. Toto místo nabízí místní jídla v krásné zahradě. Ta je dobře udržovaná a celé prostředí je pro turisty jako stvořené.

Návštěva Chrámu Hathor

Chrám Hathor je vskutku další důležitou věcí, kterou je třeba v Abú Simbelu vidět. Leží hned vedle Ramsesova chrámu. V tomto chrámu najdete sochy Ramsese a Nefertari. Jedná se o chrám, který je velmi známý po celém okolí. Na stěnách chrámu je vyobrazeno několik obrazů, na kterých jsou k vidění královny uctívající bohy.

Jak se dostat do chrámu Abú Simbel?

Říká se, že Abú Simbel je pro turisty velmi fascinujícím cílem. Pokud se nacházíte v Asuánu, můžete se do Abú Simbelu dostat letecky. Mezi Abú Simbelem a Asuánem létají pravidelné linky. Po příletu na letiště si můžete najmout taxi, které vás odveze do Abú Simbelu. Pokud cestujete z Káhiry, pak existují pravidelné lety, které vás do Abú Simbelu dopraví. Cesta z káhirského letiště do Abu Simbel trvá přibližně 3 hodiny a 40 minut.

Přírodní krásy Abú Simbelu přitahují spoustu lidí už dlouho. V blízkosti chrámu se nacházejí dobrá stravovací zařízení, kde si můžete posedět a chvíli si odpočinout, než se vydáte do dalších částí tohoto komplexu.

Zdroj: TravelTriangle