Bernina Express: ohromující výhled na Alpy. Jedinečná cesta přes 55 tunelů a přes 196 mostů

Přidat na Seznam.cz

Seznam světového dědictví UNESCO a nedotčená alpská krajina na dosah. Výlet Bernina Expressem je cestovatelský zážitek sám o sobě.

Od ledovců po palmy

Na nejvýše položených železničních tratích v Evropě a nejstrmějších na světě bere Bernina Express své cestující na jedinečnou cestu přes 55 tunelů a přes 196 mostů.

Od nejstaršího švýcarského města Chur přes divoce romantické soutěsky, kolem velkolepých umělých staveb, jako je Landwasser viadukt, až k věčnému ledu na ledovcích a zpět dolů k palmám v italském městě Tirano: žádný jiný alpský přechod není tak velkolepý.

Moderní panoramatické vozy nabízejí prvotřídní cestovní komfort a díky nim se působivá krajina jeví téměř na dosah.

Trasa

Tato švýcarská vlaková linka vede mezi Churem nebo Svatým Mořicem přes průsmyk Bernina, Švýcarského Poschiava ve, nebo až do Tirana v Itálii.

Tato malebná trasa je často oslavována jako jedna z nejúžasnějších cest vlakem, kterou je možné podniknout.

Za čtyři hodiny (pokud počítáme nejdelší trasu) zdoláte 155 km úchvatné krajiny, zažijete působivé zasněžené vrcholky hor i krásné italské výhledy.

Linka, která je součástí Rhétské železnice, jezdí po celý rok, ale během jarních a letních měsíců má rozšířený jízdní řád. 120 let stará trasa je mimořádně působivá díky svému statutu světového dědictví UNESCO, který uznává její pozoruhodné inženýrské výkony a nádherné výhledy.

Tak za kolik?

Možná nepřekvapí, že to není nejlevnější zážitek, a to díky své základně ve stále drahém Švýcarsku a hlavně její popularitě.

Nejlevnější jízdenka stojí v přepočtu zhruba 1 800 Kč – v jednom směru.

Někteří cestující si však stěžují, že panoramatická sedadla ve vagónu, ta s extra velkými okny, stojí minimálně dvakrát tolik. Cestující se ale shodnou, že cena za čirou krásu výletu rozhodně stojí.

Zdroj: Euronews, Rhb.ch