Château Miranda je jedním z nejděsivějších zámků v celé Evropě. V jeho okolí se našla spousta panenek, ale nikdo o něj nemá zájem

Přidat na Seznam.cz

Château Miranda je jedním z nejstrašidelnějších hradů v Evropě. Pochází z poloviny 19. století a od roku 1950 v něm údajně žili duševně nemocní pacienti. Díky tomu si vysloužil přezdívku „Château de Noisy“ nebo Hlučný zámek. V dobách své největší slávy to byl krásný zámek, dnes však stojí opuštěný.

Historie hradu

Château de Noisy měl být postaven s mnoha věžemi, kuželovými střechami a dalšími novogotickými detaily, s přibližně 500 okny. Nicméně architekt Edward Milner zámek nestihl dokončit, protože zemřel ještě před dokončením stavby. Ve stavbě pokračoval francouzský architekt Pelchner, který zámek z velké části rozšířil. V roce 1903 byla dokončena věž s hodinami vysoká téměř 56 metrů a v roce 1907 byla stavební činnost ukončena. Zpočátku zámek Miranda, pyšnící se krásně upravenými zahradami, sloužil rodině Liedekerke de Beaufort jako letní sídlo. Během ardenské ofenzivy za druhé světové války byl zámek krátce obsazen německými vojsky.

Od roku 1950 zámek převzala belgická Národní železniční společnost jako „prázdninový tábor“ pro děti, které trpěly špatným zdravotním stavem. Přibližně v této době byl hrad pojmenován Home de Noisy nebo Château de Noisy či Hlučný zámek. Prázdninový tábor s 200 místy poskytoval dětem útočiště, čerstvý vzduch, báječné hřiště a zdravou stravu.

Režim v Home de Noisy byl přísný, vedly ho úřednice a děti musely nosit unifomy. Na prostranství mezi hospodářskými budovami bylo zřízeno malé fotbalové hřiště a fontána v zahradě byla přestavěna na bazén.

V 90. letech 20. století začali majitelé hledat investory s přáním přeměnit zámek na hotel. Vzhledem k rostoucím nákladům na údržbu a rekonstrukci se plány nezdařily a v roce 1991 byl zámek opuštěn. V roce 1995 si požár vyžádal část střechy a krátce poté majitel odstranil dřevěné podlahy, krby a italský modrý mramor, aby je použil na sousedním statku a na jiném zámku v Itálii. V roce 2006 způsobila silná bouře zřícení střechy stáje.

Podivné události, které se v zámku odehrály

Náhlé úmrtí hlavního architekta

Hlavní architekt zámku Miranda, Angličan Edward Milner, zemřel ve věku 65 let, když pracoval na stavbě zámku. S jeho smrtí sice zřejmě nebyla spojena žádná záhada, ale předčasné úmrtí architekta bylo prvním z mnoha úmrtí, která zámek v následujících letech zažil.

Roztroušené panenky uvnitř budovy

Je pravda, že zámek sloužil více než dvě desetiletí jako prázdninový tábor pro malé děti, ale panenky na podlahách a zavěšených na stropech jistě přispívá k tajemnosti a strašidelnosti místa.

Žádní investoři nemají zájem

Z tak krásné a velkolepé nemovitosti, jakou je zámek Miranda, by se stal nádherný hotel a mohl by nalákat tolik turistů z celého světa. Navzdory vysoké estetické přitažlivosti zámku však na výzvy majitelů, kteří hledali investory pro financování přeměny zámku na prosperující hotel, nereagoval žádný investor.

Hodinová věž je stále funkční

Přestože věžní hodiny již dlouho nikdo neobsluhoval, stále fungují. Nikdo neví, jaká technika hodiny stále uvádí do chodu, protože přihlížejícím lidem připadají velmi záhadné. Hodiny sice neukazují přesný čas, ale mechanismus uvnitř hodin je v pořádku.

Učebny ve sklepě

V suterénu hradu se nachází několik místností, v nichž jsou umístěny tabule. Přítomnost tabulí sice ukazuje na to, že by to mohly být učebny pro výuku sirotků, ale rozhodně nedává smysl, proč by měly být ve sklepě! Hrad má dostatek místností nad zemí, které by mohly být ušetřeny pro výuku.

Návštěva hradu

Pokud se rozhodnete na zámek ležící uprostřed hustých lesů vydat, nezapomeňte si s sebou vzít fotoaparát, protože toto místo na vás zapůsobí po všech stránkách. Každopádně pocit tajemna zahrnující atmosféru je něco, co zaznamenáte ještě před vstupem do zámku. Na místo je ale nejlepší vydat se ve dne, protože v noci na zámku a v jeho okolí panuje opravdu strašidelná atmosféra.

Zámek se nachází v těsné blízkosti města Houyet, necelých dvacet kilometrů jižně od Dinantu, což z něj dělá ideální celodenní výlet.

Zdroj: DavidBakerPhotography, ScienceRumors