Chystáte se do Dublinu? Pak nesmíte vynechat nejznámější irský park St. Stephen’s Green. V minulosti se zde upalovaly čarodějnice

Přidat na Seznam.cz

Klidná zelená plocha nejoblíbenějšího dublinského parku, kterou si místní obyvatelé oblíbili a která má pestrou historii, je skvělým místem k odpočinku, pikniku nebo krmení kachen. Vidět zde můžete také pamětní sochy nebo navštívit místo, kde se upalovaly čarodějnice.

Poblíž parku se upalovaly čarodějnice

Zatímco současná podoba parků sahá až do roku 1880, oblast má mnohem delší a zlověstnější historii, píše web HeritageIreland. Až do roku 1663 se jednalo o bažinatou oblast na okraji města, kde farmáři pásli dobytek a ovce a kde se konaly veřejné popravy a upalování čarodějnic.

Kdo stojí za otevřením parku?

Lord Ardilaun pro občany města park otevřel v roce 1880, uvádí magazín TheIrishRoadtrip. Tato devítihektarová zelená plocha byla zachována v původním viktoriánském uspořádání s rozsáhlou výsadbou stromů a keřů a velkolepými jarními a letními záhony. Za návštěvu stojí také Pulhamská skála na západní straně zeleně. Stejně tak okrasné jezírko, které poskytuje domov vodnímu ptactvu. Po celé zeleni je rozmístěno několik soch, včetně pamětní sochy Jamese Joyce a pěkného exempláře od Henryho Moora.

Proč St. Stephen’s?

Proč tedy název St, Stephen’s? Ve 13. století stál na pozemku připojeném ke špitálu pro malomocné kostel s názvem Svatý Štěpán. Tato bažinatá pospolitost sahala až k řece Dodder.

V polovině 17. století městské shromáždění rozhodlo, že pozemky mohou být využity k zajištění příjmů pro Dublin, a vytyčilo hranice parku s tím, že zbytek pozemků bude pronajat na stavební parcely. Z nájemného se stavěly zdi a dláždění a nájemci museli vysazovat stromy, aby měli soukromí.

V 18. století se díky otevření nedalekých ulic Grafton Street a Dawson Street stal park oblíbeným místem a v jeho blízkosti bylo postaveno mnoho žádaných nemovitostí. Stav parku se však v 19. století zhoršil, protože obvodové zdi se rozpadly a stromy byly ve špatném stavu.

Velikonoční povstání

Irská občanská armáda se na Velikonoční pondělí roku 1916 pokusila svrhnout Brity v Dublinu. Převzali kontrolu nad strategickými oblastmi v okolí města, včetně parku St Stephen’s Green. Michael Mallin a Constance Markiewicz vedli povstalce, kteří se zde zmocnili vlády a vykopali zákopy po obvodu parku. Díry po kulkách jsou dodnes vidět u oblouku Fusiliers‘ Arch u severozápadního vchodu do parku.

V současné době park návštěvníkům poskytuje více než 3,5 kilometru stezek nebo oblíbené dětské hřiště. A pokud toto místo navštívíte v letních měsících v době oběda, můžete zde dokonce zavítat na bezplatný koncert.

Zdroj: theirishroadtrip.com, heritageireland.ie, Youtube