Druhá strana Káhiry, kterou nikdo nechce vidět. Lidé žijí v odpadcích, jejich domovy se proměnily ve skládky

Přidat na Seznam.cz

Manshiyat Nasser, známé také jako Garbage City, je chudinská osada s přibližně 60 000 obyvateli na okraji Moqattam, v rozlehlé metropolitní oblasti Káhiry. Město je pozoruhodné tím, že má téměř každý metr pokrytý odpadky, včetně ulic a střech osady.

Tyto hromady odpadků jsou výsledkem toho, že metropolitní oblast Káhira nikdy nezavedla účinný systém sběru odpadků, přestože má téměř 20 milionů obyvatel. Obyvatelé Manshiyat Nasser, většinou koptští křesťané, zaplnili tuto mezeru posledních 70 let. Tito neformální sběrači odpadků, nazývaní Zabbaleen nebo „Popeláři“, sbírají odpadky obyvatel Káhiry službou „od dveří ke dveřím“ za malý poplatek a poté je přepravují pomocí oslích vozíků nebo pick-upů do jejich domovů v Manshiyat Nasser.

Jakmile jsou doma, třídí odpadky na recyklovatelný materiál. Sběr odpadu je tradičně mužskou prací, zatímco ženy a děti třídí odpadky. Téměř 90 procent odpadu se recykluje, což je čtyřnásobek procenta, které produkuje většina západních recyklačních společností.

Životní podmínky v Manshiyat Nasser špatné a životní situace je nepřekvapivě nezdravá. Ale během posledních let se životy Zabbaleenů zhoršily v důsledku dvou rozhodnutí káhirské městské vlády. V roce 2003 si vláda najala soukromé společnosti na likvidaci odpadu, se kterými dnes musí Zabbaleen soutěžit.

O šest let později v rámci preventivního opatření proti hrozbě vypuknutí prasečí chřipky nařídila káhirská vláda utracení všech 350 000 prasat v Manshiyat Nasser. Tradičně byla prasata vždy důležitým faktorem v životě Zabbaleenů, protože vyčistili odpadky od veškerého organického odpadu a jejich maso bylo později prodáno do hotelů a restaurací pro nemuslimské turisty.

Vesnici se dostalo velké pozornosti po uvedení dokumentárního filmu Garbage Dreams z roku 2009, který získal cenu Al Gore Reel Current Award. Od uvedení filmu se Manshiyat Nasser stal něčím jako turistická atrakce pro dobrodružné jedince.

zdroj: Atlas Obscura, Globotreks, PHMuseum