Huli Wigmen je hrdý kmen z Papuy-Nové Guineje. Největší cenností jsou pro ně jejich vlasy, ze kterých vyrábějí klobouky a paruky

Přidat na Seznam.cz

Papua-Nová Guinea je nepochybně krásné místo plné různých kultur. Mezi ty nejzajímavější patří klan Huli, který nazývá provincii Hela a jižní vysočinu Papuy-Nové Guineje domovem. Aby zastrašili své nepřátele, nepotřebují ani děsivý make-up, stačí totiž jejich vlasy. Z nich si vyrábí paruky a klobouky, které jsou pro tento kmen přímo symbolem, a které pak kombinují s vyšperkovanou zbraní a zástěrou.

Potomci jednoho farmáře

Huliové se považují za jeden sjednocený lid, za potomky mužského předka jménem Huli. Říká se, že byl prvním mužem, který zahradničil na území Huli. Právě ten jim dal bohatou úrodnou půdu, kterou si dnes obdělávají. Farmaření je tedy pro tento kmen velmi důležité, například prasata jsou zde používána jako měna, se kterou zaplatíte pohřeb i nevěstu.

Kromě zemědělství je ale jejich půda důležitá i pro kulturu. Ambua je slovo Huli pro žlutou hlínu. Tato hlína je v jejich kultuře posvátná, stejně jako červená okrová hlína a odlišuje válečníky Huli od všech ostatních. Ale stát se zde pravým mužem není vůbec lehké. Aby se chlapec stal mužem, musí se přidak k mládeneckému kultu Haroli a žít v ústraní na tajném místě hluboko v džunglích Papuy-Nové Guineje. Po období 18 měsíců až 3 let, kdy chlapci Huli rituálně čistí sebe a své vlasy oleji a bylinkami, se prezentují ve vesnici s plnou hlavou vlasů. Kromě péče o sebe a své vlasy se věnují i rituálnímu procesu maskulinizace. Mladí muži jsou po většinu tohoto období odděleni od svých matek a všech žen, a pokud tomu tak není, je jim absolutně zakázán fyzický kontakt s jakoukoli ženou.

Vlasy na klobouky a paruky

Neuvěřitelné klobouky tohoto kmene jsou ve skutečnosti vyrobeny z jejich vlastních vlasů, přičemž muži v této izolované 40 000členné skupině ‚sklízejí‘ svou hřívu pro vlastní potřebu nebo pro prodej ostatním. Kombinují je se žlutou barvou, sekerou s drápy, zástěrou z listí a pásem visících copánků, aby zastrašili soupeřící kmeny.

Pod vedením kultovního odborníka jsou chlapcovy vlasy vybírány a pravidelně stříkány rituální vodou, dokud nejsou dostatečně dlouhé na to, aby se daly tvarovat kruhovým pruhem bambusu do podoby, která vypadá jako houba. Nakonec je tento pás nahrazen podlouhlým a vytváří efekt něco jako toreadorský klobouk. Po celou tuto dobu spí chlapec na opěrce hlavy, která zabraňuje mačkání vlasů. Zhruba po 18 měsících je celý účes odstřižen těsně u pokožky hlavy a zreformován tak, aby vytvořil základ proslulé slavnostní paruky Huli.

zdroj: RedBull, PNG Tours, South Sea Horizons