Lidé Kuku Yalanji zde žijí už 50 tisíc let. Jejich domovem je nejstarší deštný prales na světě

Přidat na Seznam.cz

Austrálie je domovem více než 250 jedinečných a kulturně různorodých jazykových skupin domorodců a ostrovanů. Lidé Kuku Yalanji jsou původními obyvateli země a jejich historie sahá 50 000 let do doby nejstarší lidské okupace Austrálie. Jsou to skuteční pralesní lidé, kteří žijí v naprosté harmonii se svým prostředím.

Příroda je jejich domov i kultura

Domov Kuku Yalanji zahrnuje hned dvě zajímavá místa – nachází se v Tropical North Queensland, na východním pobřeží Austrálie, kde se setkávají dvě přírodní lokality světového dědictví – Daintree a Velký bariérový útes. Daintree má úžasně rozmanitou škálu flóry a fauny a jeho stáří se odhaduje na 180 milionů let – je to tedy nejstarší deštný prales na světě.

Oblast deštného pralesa je tradiční země kmene Kuku Yalanji a nazývá se Země Kuku Yalanji. Pro Kuku Yalanji ztělesňuje tato země jejich historii i kulturu, a vypráví o ní příběhy i písničky. Jsou to skuteční pralesní lidé, kteří žijí v naprosté harmonii se svým prostředím. Je to jejich součást a oni jsou její součástí.

V harmonii s přírodou

Kultura Kuku Yalanji je postavena na hluboké úctě k přírodě a hluboké znalosti jejích cyklů. Jejich znalosti se předávaly po generace – členové komunity se vše, co znají, naučili od svých starších, rodičů, prarodičů, strýců a tet. Jejich tradiční země sahá od jihu Mossman až po Cooktown na severu a Palmer River na západě. Soutěska Mossman je navíc plná legend, které se předávaly po generace Kuku Yalanji. Jednou z jejich největších legend je příběh o působivém pozadí soutěsky – Manjal Dimbi. Manjal Dimbi je nejvýraznější ze všech okolních hor. V hrubém překladu znamená Manjal Dimbi „hora držící se zpátky“. Podle příběhů představuje velká humanoidní skála Kubirriho, který přišel na pomoc kmeni Kuku Yalanji, když byli pronásledováni zlým duchem Wurrumbu. Kubirri zadržuje zlého ducha, který je nyní uvězněn nad řekou.

zdroj: Mossman Gorge, Arts and Culture, Hotels