Rezervace Masai Mara. Drsné místo je domovem lvů a probíhá zde migrace 1,5 milionu pakoňů

Přidat na Seznam.cz

Kopce, rozlehlé savany, dramatické přechody řek a samozřejmě divoká zvěř a dobrodružství. Vítejte v Masai Mara, domově lvů, dočasném sídle „Velké migrace“, mocných masajských válečníků a nejluxusnějších safari chat na světě.

O Masai Mara

Masai Mara představuje ohromující kaleidoskop divoké a drsné krajiny, vřelých a přívětivých lidí a vzrušujícího množství velkých i malých tvorů, uvádí oficiální stránky MasaiMara. Tato přírodní rezervace je světově proslulá tím, že se zde každoročně od července do října koná epická Velká migrace, která na rozlehlých savanách přivítá 1,5 milionu pakoňů. Národní rezervace Masai Mara překypují životem a nabízejí cestovatelům na safari širokou škálu aktivit. Ať už se při východu slunce vznesete do oblak a prožijete dobrodružství v horkovzdušném balonu, nebo se vydáte na safari s pohonem 4×4, určitě si z Masai Mara odvezete nezapomenutelné zážitky a vzpomínky na celý život.

Vydejte se na safari do Masai Mara

Součástí zábavy při cestě na safari je plánování safari. Jen málo míst na světě je tak nedotčených, dobrodružných a autentických jako ekosystém Mara. Kde se ale toto úžasné místo nachází?

Národní rezervace Masai Mara se rozkládá na jihozápadě Keni na ploše 1 510 km2 a je místem úchvatných výhledů, bohaté divoké zvěře a nekonečných plání. Rezervace je rájem fotografů a přírodovědců, kde se vedle migrujících pakoňů a zeber vyskytují hojně sloni, buvoli, žirafy, lvi a gepardi. Často se zde vyskytují leopardi, v hustých houštinách se ukrývají ohrožení nosorožci a v řece Mara se vyskytují davy hrochů a obrovští krokodýli. Park je také domovem více než 450 druhů ptáků.

Zajímavá fakt o národní rezervaci Masai Mara.

Masai Mara jako pocta Masajům

Křestní jméno rezervace je poctou Masajům. Druhé slovo, Mara – „skvrnitý“ v masajském jazyce Maa – vzdává hold tomu, jak tuto oblast popisovali, když se na ni dívali z dálky. Stíny z mraků a kruhy stromů, křovin a savany, které viděli, dodávaly krajině skvrnitý vzhled, vysvětluje web Nathab. Masajové se nepovažují za jediné obyvatele této oblasti. Země je důležitou součástí jejich života, ale věří, že jsou také nedílnou součástí života této země. Z tohoto důvodu jen zřídka loví a snaží se žít v souladu s divokou přírodou.

Rezervace byla založena v roce 1961

Když byla Masai Mara v roce 1961 původně založena jako rezervace divoké zvěře, zahrnovala pouze 200 čtverečních mil současné rozlohy.

Pozůstatky z dob neolitu

V národní rezervaci Maasai Mara byly objeveny důkazy o dřívějším osídlení lidmi, včetně keramiky a hrotů šípů, které zde zůstaly z doby neolitu.

Kolik zde žije lvů?

V roce 2016 vědci z Oxfordské univerzity na příkladu Masai Mara navrhli metodu počítání lvů. Počty lvů je obtížné spočítat, ale studie odhadla, že v oblasti žije téměř 17 lvů na 100 km2, tedy celkem asi 420 lvů. Masai Mara je tak jednou z nejkoncentrovanějších oblastí výskytu lvů v Africe.

Počasí a podnebí v Masai Mara

V průběhu roku zde značně prší, ale může zde být i velké horko. Srážky do Masai Mara přicházejí v období od dubna do června a od října do prosince. Horká období jsou mezi lednem a březnem a červencem až říjnem, než začnou dlouhé, respektive krátké deště.

Je Masai Mara bezpečná?

Masai Mara je bezpečná. Vzhledem k tomu, že budete mít možnost setkat se v divočině s mnoha šelmami, je při cestě na safari důležité vždy dodržovat pokyny průvodce. Pokud se budete řídit jejich pokyny a chovat se ke zvířatům s respektem, nemusíte se ničeho obávat.

Zdroj: masaimara.com, nathab.com, Youtube, studie ox.ac.uk