Ilulissat je grónské město ležící u obřích ledovců. Dnes je tato oblast zapsána na Seznam světového dědictví

Přidat na Seznam.cz

„Ilulissat“ znamená v grónském jazyce kalaallisut „ledové hory“. Vzhledem k ledovcům o velikosti mrakodrapů, které zdobí jeho práh, to docela sedí! Nachází se na západním pobřeží Grónska asi 350 km severně od polárního kruhu, což znamená, že v létě slunce nikdy nezapadne pod obzor a v zimě nikdy nevychází!

Proč Ilulissat

I když už jste na svých cestách pravděpodobně viděli spoustu ledovců, ještě jste je neviděli jako v Ilulissatu. Dynamická galerie ledových soch nacházející se nedaleko tohoto severogrónského města je jedinečná a získala označení mimořádně hodnotné oblasti zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. Miliony ledových ker čekají, až se uvolní z fjordu, v němž se vytěsnily, a malé kusy ledu vyplňují každé zákoutí mezi gargantuovskými ledovými mrakodrapy, které převyšují i ty největší lodě.

Ilulissat však není jen o ledových horách. Je to město s bohatou inuitskou historií, oblíbené místo migrujících velryb, ráj pro outdoorové dobrodruhy na souši i na moři a moderní a živé město s kvalitním ubytováním a jednou z nejlepších gastronomických nabídek v zemi.

Jak se dostat do Ilulissatu

Ilulissat je jednou z klíčových turistických destinací v Grónsku, kam v letních měsících létají přímé lety z Reykjavíku. Pokud však přijíždíte z Kodaně nebo přijíždíte v zimě, musíte nejprve letět do Kangerlussuaq nebo Nuuk a přestoupit na vnitrostátní let. V určité dny v týdnu létají do Ilulissatu také přímé lety z Aasiaatu, Qeqertarsuaqu, Qaarsutu, Saqqaqu a Upernaviku.

Pokud byste raději cestovali po moři, Ilulissat je v letních měsících hlavním přístavem pro výletní lodě. Po několik měsíců v roce je také nejsevernějším přístavem pro osobní trajekt Sarfaq Ittuk a je také obsluhován místními lodními transfery do dalších destinací v okolí zálivu Disko.

Co dělat v Ilulissatu

Obrovské ledovce, po nichž je město pojmenováno, jsou středem zájmu každé návštěvy Ilulissatu. Pohled na ledovou uměleckou galerii přírody z jedné ze tří dobře značených turistických stezek, pohled na vysoké ledové útesy z lodi nebo kajaku, pohled na jejich vytesané tvary z ptačí perspektivy při vyhlídkovém letu nebo různé perspektivy podle toho, kam vás vezme musher se psím spřežením, představují různé příležitosti, jak pochopit celý charakter ledovců v Ilulissatu.

Ilulissatský ledový fjord

Ledovce jsou jedním z velkých zážitků arktické pětky v Grónsku a v ledovcovém fjordu Ilulissat je můžete pozorovat po tisících ze vzduchu, z vody nebo ze souše.

Polární záře

Polární záře neboli Aurora Borealis je jedním z největších překvapení arktické noci a tuto pestrobarevnou světelnou show můžete zažít od září do dubna.

Pozorování velryb

Vydejte se na výlet za pozorováním velryb a spatřete keporkaky, plejtváky a plejtváky obrovské, jak během vlastních letních prázdnin dovádějí a hodují v grónských vodách.

Kdy je nejlepší navštívit Ilulissat?

Ilulissat je naprosto úžasný bez ohledu na roční období. Nejlepší doba pro návštěvu skutečně závisí na tom, co chcete zažít, i když byste se měli připravit na chladné počasí během zimy/jara a na komáry a mouchy během června/července/srpna.

Obrovské ledové hory, podle kterých je Ilulissat pojmenován, jsou sice vidět po celý rok, ale nejlepší doba k návštěvě je následující: leden – duben (jízda se psím spřežením, jízda na sněžných skútrech, sněžnice, lyžování, polární záře), červen – září (pěší turistika, jízda na kajaku, výlety lodí, rybolov). Pokud patříte k milovníkům dobrodružných závodů, možná vás zaujme také třídenní závod Kangia Race, který se koná vždy v červnu.

Zdroje: VisitGreenland