Tádž Mahal byl postaven pro milovanou manželku, která zemřela při porodu čtrnáctého dítěte

Přidat na Seznam.cz

Tato nejnavštěvovanější turistická atrakce, jeden ze sedmi divů světa, byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO již v roce 1983.

Nejvíce ikonickou částí této monumentální hrobky je jeho bílá kupole, která ční nad okolní krajinou. Stavba je obklopena rozlehlými zahradami a umístěna na břehu řeky Jamuna, což přispívá k jeho malebnému prostředí. Stavba se vyznačuje precizním architektonickým designem a symetrií. Mramorová stavba je vyzdobena krásnými reliéfy, výzdobou z polodrahokamů a vyřezávanými detaily, které zdobí fasády, brány i interiéry.

Barevná kombinace zelené krajiny, červených cest a modrého nebe nad ním ukazuje památník v neustále se měnících odstínech a světlech.

Tádž Mahal je jedním z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Indii a byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO už v roce 1983. Každoročně přitahuje miliony návštěvníků z celého světa, kteří si přicházejí prohlédnout tuto symboliku lásky a mistrovství architektury.

Div světa je dílem lásky

Tádž Mahal je nádherné mramorové mauzoleum nacházející se v Agra, v severní Indii. Byl postaven v 17. století na příkaz císaře Šáhdžahána jako památník pro jeho milovanou manželku Mumtáz Mahal, která zemřela při porodu jejich čtrnáctého dítěte. Tádž Mahal je symbolem lásky a jedním z nejznámějších příkladů architektury mughalské říše. Stavba trvala 22 let.

Tádž Mahal pod bahnem

Kvůli znečištěnému ovzduší získává Tádž Mahal nehezkou nažloutlou barvu. Indický parlament navrhl řešení pro obnovení původního bílého lesku stavby tím, že ji načas obalí bahnem. Bahno se nejdřív misí nechat uschnout a následně spláchnout. Bahno během procesu schnutí absorbuje nahromaděné nečistoty. Proceduru bude nutné opakovat každé dva nebo tři roky. Tato metoda již byla v minulosti použita a mauzoleum perfektně vyčistila.

Zdroj: UNESCO, Wikipedie