Muži z čínských kmenů během rituálu nosí těhotné manželky na zádech a chodí po zapáleném uhlí

Přidat na Seznam.cz

Každá kultura má svá vlastní přesvědčení a rituály týkající se (nejen) těhotných matek. Některé čínské kmeny například dodržují tradici, kdy manžel přenáší přes zapálené uhlí svou těhotnou ženu. Proč to vlastně dělají?

Těhotenství není jen záležitostí ženy

Předpokládá se, že vše, co těhotná žena dělá, vidí, poslouchá, jí a na co myslí má na dítě nějakým způsobem vliv. Aby ale všechny tyto starosti nebyly pouze na ženě, je to muž, kdo tak trochu zaručí, že se dítě narodí zdravé a silné. Alespoň tak se vykládá tato čínská tradice. Tyto čínské kmeny věří, že tato tradice pomůže manželce k bezbolestnému porodu. A někteří dokonce věří, že chůze přes hořící uhlí předchází přírodním katastrofám, uvádí web Ootlah.

Nemusí se ale jednat pouze o těhotenství. Někteří se rozhodnou tuto tradici realizovat, když manžel a manželka udělají první krok do svého nového domova.

Důkaz náklonnosti

Tento rituál se může ostatním zdát jako tabu, protože chůze po uhlí se zdá být velmi neužitečná pro usnadnění porodu jejich těhotným manželkám, nicméně je to velmi jedinečný a duchovní rituál, který ukazuje, jak otec na sebe bere část bolesti, se kterou se matka musí vypořádat při porodu, uvádí deník Guardian. Tento rituál ukazuje soucit a lásku, kterou chová otec budoucího dítěte k novorozenému dítěti a matce.

Na druhou stranu ale ne každý muž má dostatek síly, aby svou těhotnou ženu unesl a dokonce s ní přešel po žhavém uhlí. Co se tedy stane, pokud to muž nezvládne? Jak píše web Prezi, pokud manžel neuspěje, dítě je považováno za prokleté.

Co myslíte vy? Dokázal by toto váš partner? A byl by vůbec ochotný tento rituál podstoupit?

zdroj: Guardian, Prezi, Ootlah