Irské útesy Sliabh Liag jsou jedny z největších útesů v Evropě. Nachází se zde také ty nejkrásnější vyhlídky na Atlantický oceán

Přidat na Seznam.cz

Moherské útesy mají větší publicitu, ale útesy Sliabh Liag v jihozápadním Donegalu jsou vyšší. Tyto velkolepé mořské útesy patří k nejvyšším v Evropě a svažují se asi 600 m do neustále se vlnícího oceánu.

Na vrcholu se nachází nejkrásnější pohledy na mořské útesy

Pokud se vydáte na vrchol útesů Sliabh Liag na jihozápadním pobřeží hrabství Donegal, můžete zde obdivovat nádherný výhled na Atlantický oceán, pohoří Sligo a Donegalský záliv. Útesy jsou skutečně úchvatné a skalní stěna Bunglas se tyčí více než 600 m nad rozbouřeným oceánem. Nicméně pouze zkušení turisté by se měli vydat za vyhlídku na průsmyk One Man’s Pass, který obchází poutnickou stezku.

Ve stopách historie

Až se budete procházet Slieve League, vězte, že jdete ve stopách poutníků a mnichů. V horách se nacházejí pozůstatky raně křesťanského klášterního areálu včetně kaple a chýší. Předpokládá se také, že Slieve League bylo poutním místem již před příchodem křesťanství do Irska a že v okolí jsou rozesety starobylé kamenné pozůstatky. Při cestě do těchto hor, obklopených nejčistší a nejsyrovější přírodou, na vás jistě dýchne duchovní atmosféra.

Procházka mezi mraky

Vdechujte slaný mořský vzduch a kochejte se panoramatem modré oblohy a oceánu, které se slévají. Na vrcholu je totiž jako byste se procházeli mezi mraky. Když se podíváte dolů, uvidíte, jak Atlantický oceán naráží na skály pod vámi.

Začněte své dobrodružství

Při cestě do tohoto úžasného koutu hrabství Donegal nejprve narazíte na centrum Slieve League Cliffs Centre. Toto místo je plné místní historie a kultury, takže si najděte čas a prohlédněte si místní pletené výrobky a umělecká díla. V létě zde můžete dokonce poslechnout tradiční irskou hudbu!

Od Cliffs Centre můžete buď dojet autem přímo k hlavnímu vyhlídkovému místu útesů, nebo můžete využít zdejší parkoviště a na vyhlídku dojít pěšky. Procházka irskou krajinou je procházkou s matkou přírodou, takže zvolíte-li tuto možnost, dopřejete si nádhernou scenérii ještě předtím, než dojdete k útesům!

Obujte si turistické boty

Od vyhlídky se stezky stávají kamenitými, jak se vydáváte dál do divočiny Slieve League, takže je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Na procházce po útesech s průvodcem se dozvíte spoustu zajímavostí a příběhů o místní divoké přírodě a krajině a zkušení turisté se mohou vydat na náročnou cestu z Pilgrim’s Path podél One Man’s Pass, která vás dovede až na vrchol útesů.

Při procházce kolem Slieve League se nezapomeňte občas zastavit a kochat se výhledy kolem sebe – na divoký Atlantický oceán, drsnou krajinu a závodní oblohu, která se může v okamžiku rychle změnit z bílých mraků na dramatickou šeď. Vzhledem k této nepředvídatelné obloze doporučujeme vzít si s sebou vhodné oblečení do každého počasí.

Prohlídka útesu zespodu

Z výšky na hlavní vyhlídce vypadají lodě v moři pod vámi jako mravenci. No a při pohledu zdola nahoru vypadají útesy ještě působivěji. Na výletě lodí po Slieve League vás po vodě provede přátelský kapitán, který vám bude vyprávět příběhy, zatímco vy budete s úžasem hledět na útesy, které nad vámi prorážejí oblohu. A dost možná budete mít i štěstí vidět žraloky, delfíny nebo tuleně.

Zdroj: DiscoverIreland, Ireland