Dundee je čtvrté největší město Skotska, které stojí za to navštívit

Přidat na Seznam.cz

Město Dundee na severním břehu zálivu Firth of Tay je po Glasgow, Edinburghu a Aberdeenu čtvrtým největším skotským městem. Současně má přes 148 000 obyvatel a v posledních letech se nově definuje jako kulturní a vzdělávací centrum.

Historie Dundee

Město má dlouhou historii jako přístav a obchodní centrum, která sahá až do 12. století, uvádí web BritainVisitor. Prosperitu města však odstartoval až průmysl výroby juty, který se začal rozvíjet v polovině 19. století. Suchá vlákna juty dovážená z Indie se mazala velrybím olejem, kterého mělo Dundee dostatek, a vyráběly se z něj pytle, provazy a další výrobky. Juta se vyráběla v obrovských továrnách, které zaměstnávaly tisíce dělníků, z nichž mnozí byli přistěhovalci z Irska.

Ve městě vznikla i další průmyslová odvětví. Patřila k nim stavba lodí, výroba marmelády a nakladatelství. V centru Dundee je k vidění socha Zoufalého Dana a dalších postaviček z komiksů, jako jsou Minnie the Minx a Dawg the Dog.

Co dalšího byste zde měli navštívit?

The McManus: Umělecká galerie

Galerii The McManus si zamilují milovníci výtvarného a dekorativního umění, stejně jako příznivci gotické architektury v riviérovém stylu, píše web HereToTravel. Exteriér této památkově chráněné budovy kategorie A je zcela ohromující, mimo jiné díky rekonstrukci za několik milionů liber v roce 2007. Sbírky sahají od obrazů až po historické artefakty, které mapují historii Dundee.

Dundee Law

Přibližně před 400 miliony let zde sopečnou činností vznikl kopec vysoký 174 metrů. Dnes je z tohoto kopce nádherný výhled na velkou část Dundee a řeku Tay a místní obyvatelé ho znají pod názvem Dundee Law. Kromě velkého válečného památníku, parkoviště a antény se na vrcholu nedá dělat nic jiného, než se kochat výhledem a gratulovat si k dosažení vrcholu.

HMS Unicorn je nejstarší loď ve Skotsku

HMS Unicorn je nejstarší loď ve Skotsku, pochází z roku 1824. Je neuvěřitelné, že Unicorn stále kotví v městském doku Victoria. Návštěvníci si mohou prohlédnout několik palub, z nichž některé sahají překvapivě hluboko. Kromě sbírek originálních artefaktů je zde také opravdu zajímavá výstava o mořských pannách a příšerách z hlubin.

Muzeum Broughty Castle

Hrad Broughty Castle se impozantně tyčí u ústí řeky Tay, uvádí web TripAdvisor. Byl postaven v roce 1496 na skalnatém ostrohu a čelil mnoha obléháním a bitvám. Dnes jsou v něm umístěny fascinující expozice o životě a době města Broughty Ferry, jeho obyvatelích, životním prostředí a divoké přírodě, která žije v jeho blízkosti. Z hradu je nádherný výhled na řeku a nachází se jen několik minut od pláže Broughty Ferry Beach a Esplanade.

Vědecké centrum

Vědecké centrum neboli v originále Dundee Science Centre inspiruje lidi všech věkových kategorií ke zkoumání a pochopení světa kolem sebe, k objevování a zábavě s množstvím vědeckých poznatků. Centrum nabízí poutavé expozice s interaktivními prvky, které zastaví pozornost, od naší stanice Waterworks až po virtuální operační stoly. Díky bezbariérovému vybavení, včetně senzorické zóny, toalety Changing Places a nových venkovních prostor, se zde mohou cítit vítáni všichni naši návštěvníci.

Socha Zoufalého Dana

Socha Zoufalého Dana, která je bronzovou podobiznou slavné kreslené postavičky, se od roku 2001 prochází po ulici High Street v Dundee. Dan měří na výšku 2,5 metru a je zobrazen se svým věrným psem Dawgem v závěsu a pronásledován další oblíbenou kreslenou postavičkou. Postavu Dana vytvořil místní vydavatel D. C. Thomson a objevuje se v komiksu The Dandy od 30. let 20. století, zatímco Minnie vystupuje v sesterském komiksu The Beano. Socha je dílem anguských umělců Tonyho a Susie Morrow a byla financována z veřejných i soukromých zdrojů.

Když se někdo zmíní o Skotsku, většině lidem se vybaví města jako Edinburgh nebo Glasgow. Proč ale nezavítat i do méně známějších míst jak je třeba Dundee?

Zdroj: britain-visitor.com, tripadvisor.com, heretotravel.com, Youtube