Lidé Dani rozvinuli zemědělství nejméně před 9 000 lety, mnohem dříve než Evropané. Staví si oválné chatrče vyrobené ze slámy a dřeva

Přidat na Seznam.cz

Neolitičtí válečníci a farmáři, kmen Dani, žijí ve vysoko položeném centrálním pásmu ostrova Papua. Až do posledních desetiletí 20. století patřily kmeny Dani k nejizolovanějším lidem na světě. Stále žijí v porovnání s námi primitivně, ale přesto byli v historii daleko před námi.

Primitivní kmen má překvapivě skvělou výchovu

Asi 250 000 Dani žije v centrálních horách, mnozí v malých vesnicích mezi strmými horskými svahy. Dani staví kulaté nebo oválné chatrče vyrobené ze slámy a dřeva, které mají silné doškové střechy, které je chrání před deštěm. V chatkách se k vaření, udržování tepla a k hubení komárů používají otevřená ohniště. Jejich vesnice jsou obehnány ploty nebo kamennými zdmi a neodmyslitelně k nim patří pole.

Muži a ženy Dani spí odděleně v různých chatrčích, muži v jedné, ženy a děti v jiné. Kvůli starým tradicím je sex pro ženy po porodu na 2 až 5 let tabu. Výsledkem je, že Dani vychová méně dětí, ale zato jsou potomci zdravější a více připraveni na život. Dani muži mohou mít více žen, kolik si jen mohou dovolit. Muž by ale měl dát 4-5 prasat dívčiným rodičům. Jednou z hlavních slavností v Dani kultuře jsou Vepřové hody, pořádané pro svatby, pohřby nebo jiné významné příležitosti. Zvána je celá vesnice a dost často i sousedé a hosté. Obřad zabere téměř celý den a skončí posezením a povídáním až do pozdního odpoledne.

Zemědělci už celá tisíciletí

Lidé Dani vždy pěstovali plodiny, chovali prasata a používali leštěné kamenné sekery, jako to dělali jejich předkové už asi 50 000 let. Nikdy nevyráběli keramiku ani nepoužívali kov, takže jejich technologie je velmi podobná té z neolitu Starého a Nového světa. Rozvoj zemědělství ale začal asi před 9 000 lety, tedy mnohem dříve, než v Evropě.

zdroj: Survival International, Trek Papua, Wikiwand