Kočičí lidé Matsés používají žabí jed jako drogu, jejíž účinek může trvat i několik dní

Přidat na Seznam.cz

Mnoho kmenů používá přirozeně se vyskytující psychoaktivní látky ke zdokonalování svých schopností, a to jak mentálně, tak fyzicky. Ale zatímco některým kmenům stačí vykouřit dýmku míru, lidé Matsés používají žabí jed. Muži i ženy jsou pak silnější a mají vize, dokonce i několik dní za sebou.

Kmen byl po svém objevení téměř vyhlazen

Lidé Matsés, kteří jsou také známí jako ‚kočičí lidé‘, kvůli jejich kočičímu zdobení obličeje, navázali kontakt s obyvateli Západu až v 60. letech 20. století. To brzy vedlo ke konfliktu, když na nově příchozí zaútočili luky a šípy a unesli jejich ženy, jak bylo tradiční praxí ve válčení, aby je asimilovali do svého kmene. Reakcí peruánské vlády bylo vybombardovat jejich vesnice a poslat armádu, aby „pacifikovala“ oblast, což donutilo Matsés přesunout se blíže a přes brazilskou hranici. V současné době žije v údolí Yavarí v Peru a Brazílii asi 2200 členů Matsés.

Nakonec ale k vyhubení kmene nedošlo. Vztahy se totiž postupně zlepšovaly, když kmen Matsés přijal dva misionáře, kteří se dokonce naučili jejich jazyk – s cílem překládat Bibli – a povzbudil je, aby přestali s praktikami únosů žen. Kromě toho se do kmene dostalo i křesťanství. Oblast, kde žili, byla pak v roce 1998 prohlášena za komunální rezervaci a o něco později, pro jejich vlastní ochranu, dokonce za národní rezervaci.

Skvělí lovci pod vlivem žabího jedu

Zatímco mnoho jiných amazonských kmenů používá k lovu foukačky, Matséové jsou specialisté na používání luků a šípů. Dříve sloužily k válečným účelům, ale v současnosti slouží pouze k lovu zvěře. Šípy měří na délku asi dva metry a jejich výroba obnáší velmi složité zpracování. Svoje lovecké dovednosti ale kmen ještě o něco vylepšuje. Muži i ženy Matsés často používají žabí jed před lovem, aby navodili pocit jasnosti, vize a síly, který může trvat několik dní.

zdroj: Survival International, Peru North, Matsés