Rajčatový boj jako z filmu: Při festivalu La Tomatina svádí lidé hodinový boj s příliš zralými rajčaty

Přidat na Seznam.cz

Každý rok se ve španělské Valencii shromažďují tisíce turistů a místních obyvatel, aby se zúčastnili festivalu házení rajčat známého jako La Tomatina. Hodinový boj o jídlo je součástí větší oslavy bohaté historie a tradic Španělska a je do značné míry považován za obřad pro každého, kdo cestuje Španělskem.

Festival je součástí týdenní oslavy na počest svatých patronů

Dnes je La Tomatina prohlášena za Festival mezinárodního turistického zájmu, protože lidé z celého světa se rok co rok sjíždějí, aby si užili jednu z nejklidnějších bitev na světě. La Tomatina se koná každý rok na konci srpna v Buñol ve Valencii. Festival je součástí týdenní oslavy na počest svatých patronů města Luise Bertrana a Mare de Deu dels Desemparats (Matky Boží bezbranných), Panny Marie.

Zhruba v 11 hodin se turisté shromažďují v centru města, kde je potkávají náklaďáky rajčat zralých k házení. Účastníci pak mají jednu hodinu na to, aby rozházeli co nejvíce rajčat do co nejvíce směrů. Potravinové šílenství může působit chaoticky, ale účastníci jsou vedeni k tomu, aby rozdrtili rajčata, než je hodí, aby se předešlo zraněním. Kromě toho se účastníkům doporučuje, aby si přinesli ochranné pomůcky, jako jsou brýle a špunty do uší.

Festival vznikl kvůli opravdové rvačce

Tradice začala kvůli skutečné rvačce v roce 1945, během níž byla vržena rajčata. Nejrozšířenější historka vypráví, že poslední srpnovou středu roku 1945 se při přehlídce chtěla parta mladých lidí z vesnice zúčastnit slavnostního průvodu, a protože jim to bylo zakázáno, strčili do účastníků a nechali jednoho z nich spadnout. Tento muž, velmi rozzlobený, začal házet vše, co měl na dosah. V reakci na to mladíci popadli rajčata ze stánku se zeleninou a začali je házet zpět, což vyvolalo válku s rajčaty, která skončila, když policie bitvu zastavila. V následujícím roce tento akt zopakovali a tím začala tradice.

zdroj: redakce, autorský článek, Casino, Espanolé, Socarrat