Indiáni Yanomami mají zvláštní kulturu. Yanomamští lovci nikdy nejedí svůj vlastní úlovek

Přidat na Seznam.cz

Yanomami jsou jihoameričtí indiáni, kteří žijí v odlehlých lesích povodí řeky Orinoco v jižní Venezuele a nejsevernější části povodí řeky Amazonky v severní Brazílii. Yanomamští lovci nikdy nejedí svůj vlastní úlovek. Dávají úlovek ostatním, než si to vůbec přinesou domů. Překvapivě ale nejsou tak láskyplní, jak by se čekalo – vraždí se mezi sebou.

Život těchto lidí není jednoduchý. Jedí vše, na co narazí

Yanomamové provozují zemědělství a žijí v malých, rozptýlených, polostálých vesnicích. Svou úrodu jitrocele, hlíz, kukuřice a další zeleniny doplňují nasbíraným ovocem, ořechy, semeny a medem. Na jejich jídelníčku samozřejmě nechybí ani maso – loví zejména drůbež, ale často si dopřejí i opice, jeleny, tapíry a pásovce. K tomu jim mimo jiné pomáhají psi a také zbraně, tedy šípy a oštěpy.

Žijí v doškových domech z vinné révy a listů v palisádových vesnicích obklopených zahradami. Přemístí své vesnice, když se půda opotřebuje nebo když se vesnice stala příliš citlivou na útok jiných Yanomamů. Právě útoky mezi sebou by ale málokdo čekal.

Vstřícní i nenávistní

Yanomamští lovci nikdy nejedí svůj vlastní úlovek. Dávají ho ostatním. Na oplátku jedí jen to, co jim dali ostatní lovci. Každý jí něco, co mu poskytl někdo jiný, což podporuje ducha komunity a soudržnost. Zdánlivě přátelská komunita ale mezi sebou válčí a právě časté útoky jiných Yanomamů vedou k tomu, že kmen opustí svůj domov. Na počátku 21. století Yanomami čítal asi 32 000 jedinců v celém svém rozsahu.

zdroj: Survival International, Research Gate, Britannica