Jedna z nejzvláštnějších svatebních tradic na světě pochází ze Skotska. Po páru se doslova hází odpadky

Přidat na Seznam.cz

Na světě najdete mnoho různých tradic. Pokud jde o svatby, někdo unáší nevěstu, někdo nosí „něco modrého“ a jinde zase rozbíjejí talíře. Ve Skotsku se už roky drží tradice, kdy je zamilovaný pár doslova zaházen odpadky a navíc polit barvou.

Začernění budoucích manželů

Zábava před svatbou zní skvěle, ale tuto předsvatební tradici ve Skotsku si nevěsta příliš neužije. Tento zvláštní zvyk zahrnuje polévání zkaženým mlékem, házení zkažených vajec a všeho možného. Nevěstu nebo ženicha pak vezmou do péče přátelé a hodí na ně barvy nebo saze podobné lepidlům. Když jsou takovými věcmi plně pokryti, chodí pár po městě. Černění nevěsty a ženicha se slaví ve venkovských oblastech Severních ostrovů a severovýchodního Skotska.

Tento zvyk připravuje pár na manželství

Zvyk se zrodil během 19. století z očistného rituálu označovaného jako mytí nohou. Zpočátku šlo o očistný rituál zaměřený na přípravu žen na manželství. Při mytí nohou byly nohy žen zčernalé sazemi, které se dostaly z komína. Začátkem 20. století se stal rituál spíše venkovní aktivitou, zejména pro páry, které se v létě oddávají. Předpokládá se, že důvodem tohoto zvyku je varovat pár před hrozícími problémy, které s sebou manželství přináší. V oblastech, kde se rituál provádí hlavně na nevěstě, jí bylo řečeno, aby neočekávala, že její manželství bude na růžové, spíše má čekat, že se na ni bude házet špína, uvádí Medium.

Rituál se prováděl i k zahnání zlých duchů, uvádí BBC. Dříve se házeli i jiné nechutné věci, jako jsou mrtvé ryby, nebo shnilé jídlo. Poté zčernalou nevěstu buď prováděli po komunitě, nebo ji na pár hodin přivázali ke stromu či sloupu. V podstatě ani dnes nezáleží na tom, jaký odpad se na zamilovaný pár, nebo případně jen nevěstu, hodí. Záleží jen na tom, aby byli co nejvíce špinaví.

zdroj: BBC, Medium, Still Unfold