Zdá se vám kanibalismus děsivý? Kmen Yanomami praktikuje endokanibalismus, kdy doslova pojídají své příbuzné. Z popela mrtvých vaří polévku

Přidat na Seznam.cz

Na světě je tolik bizarních kultur, které jsou tak těžko pochopitelné, ale přesto neuvěřitelně zajímavé. Kanibalismus je děsivý, ale endokanibalismus je ještě děsivější a přinejmenším z něj mrazí v zádech. Pro členy kmene Yanomami je ale osvobozující.

Kmen Yanomami

Kmen Yanomami v Jižní Americe, známý také jako Yanam nebo Senema, se nachází ve Venezuele a částech Brazílie. Tento kmen není ovlivněný modernizací, ale spíše stále praktikuje svou kulturu. Kmen Yanomami, který žije ve 200–250 vesnicích v amazonském deštném pralese, praktikuje tradiční rituál smrti endokanibalismus, uvádí web Seven Ponds.

Tradiční rituál smrti

Yanomamové považují kremace za osvobozující ve srovnání s pohřby svých blízkých, protože rozklad by byl pomalý a únavný proces. Endokanibalismus je praxe pojídání masa mrtvého člověka ze stejné komunity, kmene nebo společnosti. Správně, Yanomamové zpopelňují těla svých blízkých a pak z jejich popela a kostí vaří polévku a pijí ji, aby v nich udrželi naživu jejich ducha a ctnosti, uvádí web Mens XP.

Yanomami věří, že po smrti těla je třeba chránit duši. Věří, že duše může správně odpočívat a provést svůj přechod pouze tehdy, když bylo tělo spáleno a tělo snědeno žijícími příbuznými. Tak to alespoň platí, pokud člověk zemřel přirozenou smrtí. Ale v případě, kdy nepřítel zabije příbuzného nebo člena vesnice, popel snědí pouze ženy, píše deník Guardian.

zdroj: Guardian, Seven Ponds, Mens XP