Le Château de Kerjean. Klenot bretaňské renesanční architektury

Přidat na Seznam.cz

V srdci bretaňského regionu stojí majestátní Château de Kerjean, postavený kolem roku 1570. Tento architektonický skvost, větší a krásnější než jiné rezidence své doby, okouzlil samotného Ludvíka XIII. a stal se inspirací pro celou nedalekou farnost.

Je to pohled na unikátní strukturu – hlavní brána, rozsáhlé obytné prostory, kaple a klenuté chodníky jsou pečlivě rozmístěny kolem impozantního nádvoří s centrální sloupovou studnou. Za zdobenými fasádami se skrývají galerie, soukromé byty a kuchyně s lesknoucí se mědí. Celkem můžete obdivovat 25 pokojů, zahrnující od spíže po panskou komnatu.

Oživení 500leté historie zámku přináší fascinující výstava Rich Hours of Kerjean. Multimediální instalace a knihy kouzelných kouzel ve stylu 21. století vyprávějí příběhy mužů, kteří stáli za vznikem tohoto skvostu. Odhaluje architektonické detaily, ukazuje bludiště různých místností přímo od obyvatel zámecké minulosti.

Překvapivé jsou opevněné zdi o tloušťce až 12 metrů, připomínající éru náboženských válek s Katolickou ligou Jindřicha z Guise. Tyto zdi dodávají zámku charakter a připomínají jeho pohnutou historii.

Zajímavým kontrastem k historickému okolí je 19 hektarů pozemku, ideálních pro klidné procházky přírodou a prozkoumávání dědictví. Květinová krajina s 9 metrů vysokým holubníkem a elegantní fontánou přidává dojem romantiky. Cesty v geometrickém vzoru, módní v 17. a 18. století, vás provedou rozmanitým prostředím, od obilovin po divoké květiny.

Château de Kerjean není jen památkou, ale živým svědectvím historie. Každý krok v tomto působivém zámku vás zavádí do minulosti, oživuje příběhy a propojuje návštěvníky s bohatou historií Bretaňského kraje.

Zdroj: brittanytourism