Lidé Arhuaco žijí ve vysokých horách Sierra Nevada

Přidat na Seznam.cz

Třídit odpad, upřednostňovat sklo před plastem, nebo se jinak zabývat ekologií a záchranou planety je sice úctyhodné, ale je to nic proti tomu, co dělají lidé Arhuaco. Jejich posláním je starat se o Zemi a pro splnění tohoto úkolu dělají vše, co můžou. Dokonce i nevěstu si musí vysloužit.

Lidé Arhuaco jsou velká komunita ekologů

Lidé Arhuaco žijí v horách Sierra Nevada v Santa Martě a jejich komunita zahrnuje asi 34 711 lidí, podle sčítání lidu z roku 2018. Sierra Nevada je nejvýše položená pobřežní oblast na světě s horami dosahujícími až 5 700 metrů. Region má rozlohu téměř 12 600 kilometrů čtverečních a má extrémně pestré klima s velkou biologickou rozmanitostí. Existuje celkem 42 samostatných komunit Arhuaco, které přebírají velkou odpovědnost za blaho planety.

Arhuaco pěstují kávu a cukr pro vlastní spotřebu a účastní se drobného chovu zvířat (skotu, koz, prasat a kuřat), produkují také listy koky a používají je k léčebným účelům. Právě tato rostlina je posvátná. Zajímavé je, že i jejich oblečení odkazuje na přírodu. Jejich bílé oděvy představují sníh a pánské kónické klobouky představují zasněžené vrcholky Sierry Nevady.

Svět v harmonii

Aby se muž mohl oženit, musí jeden až dva roky žít a pracovat pro svého budoucího tchána. Tím se prokáže, že muž je pracovitý a je schopný postarat se o ženu i rodinu. Harmonie je ale pro tuto kulturu důležitá i ve spojení s přírodou. Pokud člověk udělá nějakou chybu, přicházejí sucha a hladomory, které Arhuaco vnímají jako důsledek lidského selhání udržet svět v rovnováze.

zdroj: Survival International, Outlook India, Minority Rights