Marseille je nejstarší město ve Francii. Je populární pro výrobu mýdla, která zda začala už ve středověku

Přidat na Seznam.cz

Nezapomenutelná místa, ať už ve městě nebo jeho okolí, pláže ideální ke koupání, kulturní dědictví, slunečné počasí a legendární fotbalový klub… taková je Marseille! Nejstarší město ve Francii toho k prozkoumání nabízí opravdu mnoho.

Historie Marseille sahá až ke starým Řekům

Město založili řecky mluvící Fókové před 2 600 lety, což z něj činí nejstarší město Francie. V 19. století, kdy se francouzská koloniální nadvláda rozšířila po celém světě, se Marseille díky své strategické poloze u Středozemního moře stala místem, kde se setkávali lidé, zboží a myšlenky všeho druhu. Její pověst na konci 20. století však způsobila, že se jí nikdy nedostalo takové pozornosti jako Cannes a Nice, které leží východněji na Riviéře.

Město mýdla

Nejznámějším faktem o Marseille je pravděpodobně její historie mýdla. Výroba mýdla začala ve středověku, protože zde byl přebytek surovin, jako je olivový olej a soda. V roce 1688 vydal král Ludvík XIV. edikt Colbertův, který stanovil normy a kvalifikační požadavky nutné pro používání uctívané značky marseillského mýdla. Dnes v Marseille stále existuje 5 původních „savonneries“ (výrobců mýdla).

Co vidět a dělat, abyste nepropásli nic z toho nejzajímavějšího v Marseille?

Průzkum jeskyně Cosquer

Začněme od začátku. V roce 1985 se Henri Cosquer, zkušený potápěč a podmořský nadšenec, vydal potápět do les Calanques. Když se vydal k mysu Morgiou a v hloubce 36 metrů ho zaujala dutina vyhloubená ve skalní stěně a rozhodl se ji prozkoumat. Tím začalo velké dobrodružství tohoto muže, který učinil zásadní objev, jenž změnil jeho život. Na konci ponořené štoly, která je dlouhá téměř 175 metrů, objevil skutečný poklad starý 30 000 let. Ve skále zde bylo namalováno a vyryto více více než 480 uměleckých děl, které zahrnovaly tučňáky, jeleny, kozorožce, bizony, ale i otisky rukou a stopy po ohništi.

Starý přístav (Vieux-Port)

Společně s Notre-Dame de la Garde je „Vieux Port“ v Marseille, který se nachází na úpatí slavné „Canebière“, jedním ze symbolů města. Při shromážděních, významných událostech a ohňostrojích je dominantou obyvatel Marseille! Je ústředním bodem historie Marseille, kde byla založena starověká řecká kolonie Massalia a později se z ní stala římská Massilia. Kolem Starého přístavu bylo vybudováno také středověké Marsiho. Od té doby vstup do přístavu střežily dvě pevnosti, Saint-Nicolas a Saint-Jean fort. Město je obklopeno vápencovými útesy a je přirozeně orientováno ke Středozemnímu moři. Hlavním účelem marseillského „Vieux Port“ byl obchod a postupem času město vytvářelo sítě se stále vzdálenějšími destinacemi.

Jedním ze symbolů „Vieux Port“ byl transportní most, kovová konstrukce spojující obě pevnosti, otevřená v roce 1905, která byla bohužel po druhé světové válce zničena. Starý přístav byl obnoven v roce 2013, ve stejném roce, kdy byla Marseille vyhlášena Evropským hlavním městem kultury.

Opatství Saint-Victor

Opatství Saint-Victor je jednou z památek, které musíte vidět v Marseille. Návštěvou baziliky a krypt, z nichž je úchvatný výhled na Starý přístav, se ponoříte do náboženské historie města. Věž opatství je pro obyvatele Marseille již dlouho orientačním bodem. Kromě úchvatného výhledu se ponoříte do této historické stavby, klenotu raně křesťanského umění v srdci marseillské historie. Milovníci kultury a historie si s potěšením prohlédnou její krypty, kaple a sarkofágy.

Díky 300 slunečným dnům v roce nabízí Marseille ideální klima pro milovníky koupání, procházek, vodních aktivit, turistiky nebo lenošení. Objevte marseillské potoky a cestu k nim, různá místa ke koupání a pláže v centru města, ostrovy Frioul nebo parky a zahrady.

Zdroj: MarseilleTourisme