Na Madagaskaru vyhrabávají své mrtvé z hrobů, aby se s nimi seznámily děti. Nakonec s nimi i tančí

Přidat na Seznam.cz

Když v naší kultuře zemře někdo nám blízký, obvykle ho pohřbíme a jeho hrob pak navštěvujeme. Pokud navíc chceme, aby si zesnulého pamatovaly děti, bohatě nám stačí ukázat fotografie nebo o něm vyprávět. Tak to ale na Madgaskaru nechodí – mrtví příbuzní se vykopávají z hrobů, aby s nimi rodina tančila.

Posvátný rituál famadihana

V tomto posvátném rituálu, který se koná každých pět až sedm let, je z hrobky vyjmuto několik zemřelých příbuzných. Živí členové rodiny opatrně sloupnou pohřební oděvy z mrtvol a zabalí je do čerstvých hedvábných rubášů. Oslavy začínají a hosté pijí, konverzují a tančí se svými předky. Těsně před západem slunce jsou těla opatrně vrácena do hrobky a obrácena dnem vzhůru. Krypta je pak uzavřena na dalších pět až sedm let, uvádí CNN.

Malgaši věří, že jejich předkové slouží jako prostředníci mezi živými a Bohem, a proto mají moc zasahovat do dění na Zemi. Smrt po rozkladu kostí je má vzít do druhého života – do života, který je podobný tomuto životu. Mrtví však nepřecházejí do dalšího života hned a ve skutečnosti zůstávají v zemi živých, dokud se jejich těla zcela nerozloží. K uctění života zesnulých tato tradice proto zahrnuje i tanec s jejich těly, uvádí web Bored Panda.

Děti se alespoň seznámí se svými předky

Typické rodinné setkání obvykle nezahrnuje setkání s vašimi mrtvými příbuznými. Malgaši slaví tuto událost, aby se noví členové rodiny, kteří se narodili v rozmezí sedmi let (tj. od poslední exhumace) mohli setkat se svými předky a sdílet vzpomínky a nikdy na ně nezapomenout. Tato praxe sekundárního pohřbívání se objevila ve 20. letech 19. století po repatriaci ostatků vojáků z daleka. Festival také znovu získal popularitu při přesunech hrobek, kdy se se zavedením pece začaly hrobky přestavovat na kámen, píše web The Culture Trip.

Během několika posledních let tato praxe přitahuje kritiku a mnozí volají po jejím zastavení. Stále více lidí tuto tradici opustilo s přesvědčením, že jde proti některým náboženstvím. Provoz festivalu je také stále dražší a některá média také spojují šíření moru s famadihanou.

zdroj: The Culture Trip, CNN, Bored Panda