Planina džbánů v Laosu čítá až stovku těchto nádob. Údajně se v něm vařilo pro obry rýžové víno

Přidat na Seznam.cz

Mýty opředené megalitické kamenné nádoby v podobě džbánů jsou rozesety po celé provincii Xieng Khouang v Laosu. Tyto obrovské válcovité nádoby se používaly při starověkých pohřebních obřadech, ale jedna místní legenda však tvrdí, že se v nich vařilo rýžové víno pro obry.

Historie Planiny džbánů

Historie kamenných nádob je zahalena tajemstvím. Předpokládá se, že nádoby jsou staré asi 2 000 let, informuje web RenownTravel. Nádoby jsou různě velké a váží až několik tun. Většina z nich byla vytesána z pískovcové skály. O lidech, kteří nádoby vytvořili, je známo jen velmi málo. Ačkoli jejich účel není s jistotou znám, archeologové se domnívají, že byly používány jako urny při pohřebních rituálech.

Účel sklenic

O účelu nádob existuje několik teorií a legend. Místní legenda vypráví, že je vyrobila rasa obrů, kteří je používali jako poháry na pití rýžového vína. Jiná pověst vypráví, že nádoby sloužily k uchovávání vody pro období sucha nebo že je nechal vyrobit král, aby v nich uchovával rýžové víno po vojenském vítězství. Vzhledem k tomu, že uvnitř nádob byly nalezeny pozůstatky lidských koster, se dnes předpokládá, že se používaly jako urny při pohřebních obřadech.

Pozůstatky války ve Vietnamu

Na několika místech jsou jasně patrné stopy války ve Vietnamu v podobě kráterů po bombách a poškozených nádob. Během vietnamské války bylo na Laos svrženo obrovské množství bomb, z nichž mnohé nevybuchly. Přestože na nejnavštěvovanějších místech byly provedeny odklízecí práce neprozkoumaných bomb, důrazně doporučujeme zdržovat se na vyznačených stezkách.

Držte se značek

Pokud se do tohoto území vydáte, držte se příslušného označení. Cedule na místě informují, že poradní skupina pro miny (MAG) provedla práce na vyčištění od nevybuchlých bomb. Bílé a červené značky označují oblasti, kde byly provedeny odklízecí práce. Doporučuje se zdržovat se v oblastech označených bílými značkami, kde bylo provedeno intenzivní čištění, na rozdíl od oblastí označených červenými značkami, kde bylo provedeno pouze vizuální čištění.

Od vstupní brány vede cesta na vrchol malého kopce, kde se nachází první skupina nádob. Z kopce vede cesta k druhé skupině nádob vzdálené několik set metrů. Zde byla nalezena jediná nádoba obsahující kamenné víčko. Thong Hai Hin je jediným nalezištěm, kde byla nalezena zdobená nádoba s vyřezávanou lidskou postavou vytesanou do kamene.

Kudy tudy?

Nejjednodušší způsob, jak se dostat do této provincie, je objednat si zájezd u cestovní kanceláře Phonsavan. Případně se můžete do Thong Hai Hin (lokalita 1) dostat jumbo, motocyklem přestavěným na tříkolku s lavičkami vzadu. Zpáteční cesta bude stát asi 111,- korun, řidič na vás však počká. Pokud vás cestuje víc, můžete si pronajmout minivan za cca 1 400,- korun na den, v závislosti na sezóně a poptávce.

Zdroj: renown-travel.com, Youtube