Počátky turistiky do Chorvatska: Našince lákalo české pivo a svíčková

Přidat na Seznam.cz

Chorvatsko patří mezi Čechy k tradičně velmi oblíbeným dovolenkovým destinacím. Podle statistik jich tam každoročně vyrazí 800 000-900 000. Ovšem tradice navštěvovat tuto jihoevropskou zemi je mnohem delší, než byste předpokládali.

Nejenom pěšky po našem území

Češi jsou národem turistů, to je naprosto bez diskuse. Organizované výpravy za poznáním a odpočinkem se pořádají už na sklonku 19. století. To byste asi neřekli, že? Většina lidí si myslí, že cestování s cestovními kancelářemi je záležitosti vysloveně novodobou, a to hlavně 2. poloviny 20. století. Přitom opak je pravdou. Sahá mnohem dál do minulosti. Tahle tradice má v případě českých zemí trvání dokonce 135 let. V roce 1888 se totiž zrodí Klub českých turistů. Většina z vás by si podle názvu nejspíše tipla, že jde o organizaci, která podporuje hlavně výšlapy po našich luzích a hájích. To je sice pravda, její členové podporují hlavně turistiku u nás. Netají se ale i většími ambicemi, které překračují naše hranice.

Úspěch s restaurací

Právě turistický klub se stává prvním organizátorem výprav k moři u nás. Konkrétně na Jadran, a to do Chorvatska. Zájezdy probíhají už na sklonku 19. a počátku 20. století. jedna z nich se koná v roce 1897 a jde opravdu o masovou akci, protože se do Chorvatska vypraví celý vlak o sedmi vagonech. Češi se zde učí slovanské vzájemnosti a obdivují přímořské kraje. Skvělé příležitosti v oblasti cestovního ruchu se chopí i někteří čeští podnikatelé. Průkopníkem je především jistý Emil Geistlich, který nechá na ostrově Krk, přesněji v Bašce vybudovat letovisko, které má uvítat především české návštěvníky. Klade přitom důraz na spokojenost hostů. Proto tam založí restauraci nabízející česká jídla i české nápoje, samozřejmě hlavně pivo. Takže si tam můžete poručit třeba svíčkovou a zapít ji pivem. Sklízí ohromné úspěchy, takže poté přibude i český hotel a lázně. Pojímá všechno tak, aby se tam všichni našinci cítili jako doma. Proto se snaží, aby tu Čech našel všechno, na co je zvyklý ze své vlasti a nemusel se bát ani toho, že nehovoří místním jazykem. Zkrátka všude dobře, v Chorvatsku jako doma.

Zdroje: Radiozurnal, Sever.rozhlas