Podle kmene Bugis existuje celkem 5 pohlaví. Šamanem v této kultuře není ani žena, ani muž, ale bissu

Přidat na Seznam.cz

Bugisové pocházejí z jihozápadní části Celebes v Indonésii, kde byli dobře známí pro své dobrodružství a námořní dovednosti. Kmen Bugis je dnes ale více znám pro svůj koncept genderové diverzity a je tak jedním z nejunikátnějších kmenů na světě.

Kmen byl kdysi bohatá mocnost

Ve městě Makassar byli kdysi Bugisové velmi dominantním a bohatým národem, kdy vybírali nominální cla a vytvořili prosperující obchodní přístav. V roce 1667 však Makassar připadl Nizozemské Východoindické společnosti a Bugisové začali emigrovat z Celebes do míst v Malajském souostroví. Během 17. století založili osady podél břehů řek, ale následoval další konflikt, tentokrát s malajskými státy. Konflikt oslabil obě mocnosti a vedl k naprostému úpadku Bugis.

Bugisové patřili mezi první konvertity k buddhismu v Malajském souostroví, ale na počátku 17. století stejně jako Makassaresové a mnoho dalších národů v regionu, konvertovali k islámu.

Více, než jen dvě pohlaví

V dnešním světě se genderová identita velmi kontroverzní téma, ale zdaleka to nejsme my, kdo s myšlenkou více pohlaví přišel. Mnoho indiánských kultur tradičně uznávalo tři pohlaví. Ještě zajímavější je ale zmiňovaný kmen Bugis, kde je pohlaví dokonce 5. Jsou zde calabai (trans muži – třetí pohlaví), calalai (trans ženy – čtvrté pohlaví) a bissu (androgynní šaman). Samozřejmě nechybí muž (oroane) a žena (makunrai).

zdroj: Knowledge, Survival International, Britannica