Pravlast nudlí Čína: Spokojenost v restauraci vyjádříte mlaskáním i krkáním

Přidat na Seznam.cz

Milujete misku plnou čínských kudrnatých nudlí? Ať už zastánci zdravé výživy říkají, co chtějí, občas si ji dáte. Přijde vhod, když nestíháte vůbec nic a potřebujete něco rychle do žaludku. Kdy vznikly? Vypravit se za nimi musíte do Číny. Stroj času vás přenese o 4000 let zpátky, ale užít si je v plné chuti můžete i dnes v restauracích.

Zvláštní zachovalý smotek

Můžete cestovat nejenom za památkami, ale také za kulinářskými specialitami. Pokud chcete autentické čínské jídlo, pochopitelně zamíříte do této asijské velmoci. Kromě poznávání architektury a života místních lidí se dá zaměřit také na dějiny zdejší gastronomie. Ukazuje se, že Čína je pravlastí nudlí. Misku těch horkých na zahnání hladu jste si mohli dát už před 4000 lety. Nevěříte? Ale ano, je to tak. Potvrzuje to archeologický nález z roku 2005. Pochází ze západočínské provincie Čching-chaj. Miska obsahující podivný smotek tehdy zaujme archeology, kteří zde provádějí svoje vykopávky. Vzorky pošlou k analýze. Co se dozví? Jde o zbytky žlutých nudlí, které pocházejí z období cca kolem roku 2000 př. n. l. Pracovníci laboratoří, kteří dodané zbytky zpracovávali, tehdy přinášejí ještě další informace, a sice, že těsto nebylo zhotoveno z rýže ani pšenice, ze kterých se dnes nudle běžně vyrábějí, ale z prosa a obiloviny zvané čirok.

Ochutnejte autentickou kvalitu

Profesor Čou-Jüan Lu z Pekingského geologického institutu potvrdí, že jde o nejstarší dosud nalezené nudle. Dochovaly se díky tomu, že tehdy v této lokalitě došlo k zemětřesení a následně vše pokryly říční usazeniny, mezi kterými zůstalo vakuum. Došlo tak ke konzervaci zbytku pokrmu, který se našel v hloubce zhruba 3 metrů pod obrácenou miskou. Je to důkaz, že nudle se staly oblíbeným pokrmem Číňanů už ve starověku. Prodávaly se i na ulici jako rychlé občerstvení až do nočních hodin. Ty dnešní, které si koupíte v pytlíku nebo plastovém kelímku v supermarketu, se ale s těmi, které ochutnáte na svých cestách po Číně samozřejmě kvalitou nedají srovnávat. Proto pokud do Číny vyrazíte, ať už do provincie Čching-chaj nebo jinam, rozhodně si rezervujte čas na návštěvu na dobré čínské restaurace a na misce opravdových, nikoliv instantních nudlích si pochutnejte. Co vás při jídle překvapit? Třeba skutečnost, že se spokojenost s objednaným pokrmem dává najevo mlaskáním, srkáním a krkáním, tedy obecně jevy, které jsou u nás nepřípustné. Pokud někomu nějaké sousto nechutná klidně ho vyplivne. Pochopitelně si budete muset poradit s používáním hůlek.

Zdroje: Thearchaeologist, NationalGeographic