Při festivalu El Colacho skáče muž oblečený jako ďábel přes novorozence. Důvod je prostý – má očistit duši miminka

Přidat na Seznam.cz

Na světě je spousta zvláštních svátků a zvyků. Některé z nich jsou děsivé, jiné trochu hloupé a vtipné a překvapivě mnoho z nich se týká miminek. Španělský festival El Colacho spojuje všechny tři prvky. Nám sice může připadat zvláštní, ale pro tamní obyvatelstvo je zřejmě velmi důležitý.

Jednou za rok v polovině června se ve španělské vesnici Castrillo de Murcia prohánějí čerti

Tato tradice v Castrillo de Murcia na severu Španělska má svůj původ v pohanských rituálech a je místní tradicí od 17. století. Jako způsob, jak očistit duši novorozence, je tato tradice běžně známá jako „skákání přes děti“. Každoročně v neděli po svátku Božího Těla začíná akce, která je nyní směsicí pohanských a katolických tradic, průvodem městem a na konci procházky jsou položena miminka narozená v předchozím roce na podložce. Muži oblečení jako ďábel mezi nimi běhají a přeskakují je. Poté je představitelé katolické církve v regionu Burgos očistí svěcenou vodou, uvádí web All the Rooms.

Původ festivalu je nejasný, ale někteří historici se domnívají, že to mohlo začít jako rituál plodnosti. Během festivalu pobíhají ulicemi „čerti“ v červených a žlutých maskách, urážejí vesničany a bičují je. Když bubny ohlásí příchod černě oděného muže, který přišel vyhnat zlo, začíná el salto del Colacho – útěk ďábla, uvádí web National Geographic.

Žádný mrtvý ani zraněný

Když ďábel vyčistí vzduch nad nemluvňaty, všechny jejich hříchy jdou s ním a děti mohou začít svůj nový život. I když by se mohlo zdát, že existuje značné riziko, že někdo uklouzne nebo zakopne, zdá se, že tato obava není na místě. Jak totiž uvádí web Ripleys, za celou tu dobu nebyl hlášen žádný mrtvý ani zraněný. Vatikán se dokonce pokusil festival ukončit a přimět španělské město, aby se od podobných praktik distancovalo. Za posledních několik stovek let se ale nic nezměnilo.

zdroj: Ripleys, National Geographic, All the Rooms